Monikucha online

Kurczak Kung Pao

kurczak Kung Pao (3)

Musiałam „ochrzcić” swój nowy wok, więc ugotowałam mój ulubiony Kurczak  Kung Pao. Ostro słodki sos i chrupiące orzeszki, pycha. Jak ktoś się boi, że orzeszki powchodzą mu w zęby, bez obaw, obróka termiczna spowoduję, że będę miękkie i  miło odczuwalne w jedzeniu 🙂 Kurczak Kung Pao jest tradycyjną potrawą z prowincji Sichuan, powstałą na część urzędnika Ding Baozhen, żyjącego za czasów Dynasti Qing. Poniższy przepis jest którymś z koleji, który próbowałam i zdecydowanie najlepszym. Zaintrygowal mnie ten zielony ogórek, dotychczas nie spotykany w innych przepisach. I muszę powiedzieć, że sprawdził się znakomicie i chyba częściej będę dodawać ogóreczka to stir fry 🙂

 

Skadniki:

  • 2-3 piersi z kurczaka, umyte i pokrojone w kostkę lub w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 średni zielony ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • ½ pęczku dymki, pokrojona na 1 cm kawaki
  • 50g niesolonych orzeszków

Marynata:

  • 2 łyżki (30ml) skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki (30ml)Shao Hosing (wino do gotowania) można zastąpić wytrawną sherry lub octem ryżowym
  • 2 (30ml) łyżki jasnego sosu sojowego

Sos:

  • 6 łyżek (90ml) sosu Hoisin (chiński sos BBQ)
  • 8 łyżek (120ml) jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek (90ml) Shao Hosing (wino do gotowania) można zastąpić wytrawną sherry lub octem ryżowym
  • 4 łyżki (60ml) octu jablkowego
  • 6 łyżek (90ml) sosu ostrygowego
  • 4 łyżki brązowego cukru lub miodu
  • 4 łyżki (60ml)wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki (30ml)oleju
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 6 ząbków  czosnku
  • 7-9 suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki pieprzu Sichuan
  • 4 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Kurczaka umieść w marynacie i przechowaj w lodówce przez 35 minut. W tym czasie możesz przygotowac sobie warzywa, umyc i pokroić. W salaterce wymieszaj wszystkie płynne składniki sosu + cukier.

Na rozgrzanym suchym woku podsmaż papryczki chili i ziarna pieprzu. Odłóż na bok. Wymieszaj 2 papryczki i 2 ziarna pieprzu z sosem i zmiksuj w blenderze. Można też je pokruszyć w moździerzu i wymieszać.

Rozgrzej wok i podsmaż orzeszki aż zbrązowieją. Następnie podsmaż kawałki kurczaka razem z marynatą. . Odłóż na bok. Jeżeli resztki mąki przypalą się, trzeba umyć woka przed ponownym użyciem.

Na tym samym gorącym  woku  podsmaż kolejno: cebulę, paprykę i ogórka z dymką. Połącz z kurczakiem i orzeszkami.  Zalej sosem i duś póki nie zgęstnieje. Jeżeli potrawa wydaje nam się za rzadka, wymieszjamy 1 łyżkę skrobi kukurydzianej i 1 łyżką wody i dolewamy do sosu. Jeżeli sos wyszedł ciut za gęsty rozcieńczamy wodą.

kurczak-kung-pao-1

Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego 🙂

kurczak-kung-pao-2

 ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

Kurczak stir fry z ostrą pomarańczową nutą  wołowina z brokułami  chińskie pierożki

Listopad 3, 2009 - Posted by | kuchnia chińska, kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne | , , ,

21 Komentarzy »

  1. Makaron wygląda fantastycznie:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  2. uwielbiam chinszczyzne! ale kusisz! 🙂 niestety nie mam w domu polowy skladnikow… moze pora to zmienic?

    Komentarz - autor: cudawianki | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  3. Wiosenkam dziekuje bardzo 🙂
    Cudawianki czas najwyzszy na zakupy, tym bardziej , ze starczy ci to na dluuuggooo, no chyba, ze bedziesz jesc chinszczyzne codziennie 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  4. Wiosenka dziekuje bardzo 🙂
    Cudawianki czas najwyzszy na zakupy, tym bardziej , ze starczy ci to na dluuuggooo, no chyba, ze bedziesz jesc chinszczyzne codziennie 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  5. Witaj, no czuje, ze znalazlam bratnia dusze 🙂 Niedawno z Moim Jedynym eksperymentowalismy z przepisami na General Tso! Uwielbiam ten moment, w ktorym okazuje sie ze udalo sie nam przeniesc smak zza oceanu do naszej malej kuchni 🙂

    Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: luisafoodie | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  6. O jak ja kocham takie cudowności! Wok to po prostu mój faworyt i większość mojego obiadowego kucharzenia objawia się właśnie w nim. Przepis do ulubionych obowiazkowo 😀

    Komentarz - autor: Dziwnograj | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  7. kapitalnie brzmi i wyglada,w 1000% moje smaczki,zapisuje do wykonania
    Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Gosi@ | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  8. Wlasnie wrocilem z Soho…powinienem byl zajsc Chinatown, chociaz i tak najlepsza chinszczyzna w LDN jesta na Bayswater:)
    a Ty jeszcze tym kurczakiem po oczach! jezeli umre z powodu wyslinienia to Twoja winaaaaaaaa………

    Komentarz - autor: eatafterreading | Listopad 3, 2009 | Odpowiedz

  9. o wow cóż za pyszności mmmniam 🙂

    Komentarz - autor: anecik-79 | Listopad 5, 2009 | Odpowiedz

  10. […] – dip jogurtowyWołowina w sosie Rogan JoshDoskonała pieczona pierś kurczakaZiemniaki po bombajskuKurczak Kung PaoKurczak chow meinTinga de pollo – nadzienie z kurczaka do tostadasSzóstka dla […]

    Pingback - autor: Kurczak stir fry z nerkowcami « Monikucha online | Listopad 11, 2009 | Odpowiedz

  11. zrobiłem to danie z przepisu wczoraj, i muszę przyznać, że coś jest tu nie tak 😉 Proszę sprawdź ilość składników, czy gdzieś nie pomyliłaś „łyżki” z „łyżeczką”, bo robiłem jotę w jotę jak tu napisano i wyszła mi z sosu okropna, ultrasłodka breja, przy tym o smaku tak intenstywnym i diabelnie słonym, że urywało głowę. Żeby w ogole się dało to spożyć dolałem ponad litr (!!!) wody do sosu, co uczyniło z dania zupę. A i tak nadal zabija smakiem… w zasadzie nie wiem czego. Glutaminianu sodu z sosów ostrygowych i hoi-sin? 😉 A i dodam, że wsypałem 2 a nie 4 łyżki curku, bo już mi zaczynało coś nie grać w w tym momencie 🙂

    Bardzo szkoda, że tak wyszło bo danie wyglądało apetycznie, a i pisałaś, że to Twoje ulubione. Ale nie wierzę, że to tak ma smakować, jak wyszło u mnie, bo żeby to zjeść bez poprawek trzeba by wypalić sobie 80% kubków smakowych 😉

    Mam też pytanie o obsmażanie papryczek suszonych i pieprzu. To na sucho czy na oleju? Bo wrzuciłem na sucho, momentalnie zaczeło dymić. Miałem też to nieszczęście, że dym wciągnąłem do płuc 😉 NIE POLECAM – 30 min kaszlałem a nos piecze z 3 godziny ;PPP

    poza tym chciałem pogratulować super blogu. Robie z Twoich przepisów już któreś danie, i przyznam, że to pierwsza wpadka 🙂

    Komentarz - autor: tru | Kwiecień 29, 2010 | Odpowiedz

    • Przykro mi, ze sie nie udalo. Sprawdze przepis przy najblizszej okazji 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Maj 3, 2010 | Odpowiedz

  12. Tru, wczoraj ugotowalam to danie ponownie i wyszlo doskonale. Sos Kung Pao ma smak bardzo intensywny, troche BBQ slodko-ostre. Czemu danie wyszlo ci diablenie slone, to nie wiem, wiekszosc soli pochodzi z sosu sojowego, którego jest tutaj stosunkwo malo. Papryczki mozna podsmazac i na sucho i w oleju. W tym przypadku jest na sucho i owszem papryczki jak podsamzone za dlugo zaczynaja dymic i mozna sie przy tym niezle nakaszlec.
    Mam nadzieje, ze inne przepisy okazaly sie bardziej udane. pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Maj 19, 2010 | Odpowiedz

  13. czy do tego dania można dodać krewetki ?

    Komentarz - autor: ola | Październik 25, 2011 | Odpowiedz

  14. Olam wydaje mi sie, ze krewetki tutaj za bardzo nie pasuja, pozdrawiam:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 25, 2011 | Odpowiedz

  15. Ola wydaje mi sie, ze krewetki tutaj za bardzo nie pasuja, pozdrawiam:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 25, 2011 | Odpowiedz

  16. a co Pani powie o tofu ?

    Komentarz - autor: ola | Październik 27, 2011 | Odpowiedz

  17. Ola, musze sie przyznac, ze z tofu nie probowalam. Kung Pao jest tradycyjnie serwowane z kurczakiem, ale smialo probuj w domu roznych skladnikow. Na eksperymentach sie uczymy:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 30, 2011 | Odpowiedz

  18. Dzisiaj dzięki twojemu przepisowi przyżądziłem żonce pyszną kolację;)

    Komentarz - autor: Kamil | Luty 14, 2012 | Odpowiedz

    • Bardzo sie z tego ciesze:)

      Komentarz - autor: Monikucha | Luty 15, 2012 | Odpowiedz

  19. hOur company offers non prescription products. Look at our health contributing portal in case you want to feel healthier. Our company offers a wide variety of non prescription products. Look at our health website in case you want to to feel healthier with a help health products. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health website in case you want to look better with a help generic supplements. Our company provides safe supplements. Look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company offers a wide variety of non prescription products. Take a look at our health portal in case you want to strengthen your health with a help health products. Our company offers herbal supplements. Visit our health contributing portal in case you want to look healthier.
    Our company provides a wide variety of non prescription products. Visit our health site in case you want to look healthier with a help health products. Our company offers herbal supplements. Look at our health contributing portal in case you want to feel better. Our company offers safe health and related products. Take a look at our health contributing site in case you want to look better. Our company offers generic pills. Look at our health contributing site in case you want to feel better. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health portal in case you want to feel better with a help of general health products.

    Komentarz - autor: CharlesHoaxy | Marzec 16, 2019 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

%d blogerów lubi to: