Kurczak stir fry z nerkowcami
Dla odmiany zaproponuję coś od sąsiada Indii. Kurczak z nerkowcami jest drugim moim ulubionym „chińczykiem” zaraz po kurczaku Kung Pao. Jak ktoś lubi dużo sosu, to może śmiało podwoić jego składniki.
Składniki:
- 1-2 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
- ½ szklanki nerkowców
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1,5 cm świeżego imbiry, pokrojonego w płatki
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę
Marynata:
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Sos:
- 1 łyżka/15ml sosu ostrygowego
- 1,5 łyżki /22,5ml sosu sojowego
- 6 łyżek/90ml wody
- ½ łyżki /7,5ml białego pieprzu
- 1 łyżka/15ml cukru
- 1 łyżka/15ml octu ryżowego
- 2/8 łyżeczki/1,2ml oleju sezamowego
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Marynujemy kurczaka w sodzie oczyszczonej przez 20 minut, potem go bardzo dokładnie płuczemy! Następnie umytego kurczaka marynujemy w skrobi kukurydzianej i occie ryżowym przez 15 minut.
Mieszamy że sobą wszystkie składniki sosu i odstawiamy.
Rozgrzewamy olej w woku i wrzucamy kurczaka. Smażymy, dopóki zmieni kolor na biały i odstawiamy.
Dodajemy łyżkę oleju i dorzucamy imbir, zieloną paprykę i cebulę. Smażymy póki warzywa zmiękną, ale cały czas pozostaną lekko twarde. Na samym końcu dorzucamy zieloną papryczkę chili i smażymy jeszcze przez około 30 sekund i odstawiamy.
Dodajemy ½ łyżki oleju i smażymy nerkowce, aż zbrązowieją. Dodajemy do nich kurczaka i warzywa i wszystko razem dobrze mieszamy. Dodajemy sos i smażymy póki zgęstnieje. Solimy do smaku.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Jakie Ty masz fajne przepisy. 🙂 Zrobię, tylko muszę kupić ocet ryżowy i sos ostrygowy.
Komentarz - autor: Krokodyl | 19 listopada, 2009 |
Dziekuje bardzo, po prostu gotuje to co lubie 🙂
Komentarz - autor: Monikucha | 19 listopada, 2009 |
kiedyś miałam w kuchni sos ostrygowy, ale wyrzuciłam bo nie wiedziałam co z nim zrobic (było to kilka lat temu,gdy nie byłam za pan brat z blogami kulinarnymi i nie czerpałam z nich inspiracji). Czy myślisz, że zamiast niego można uży czegoś w zamian? Prawdę mówiąc już zapomniałam jak ten sos smakuje…
jeszcze jedno – czy myślisz, że skrobię kukurydzianą można zastąpic ziemniaczaną
siedzę teraz w domu chora (od zeszłego tygodnia zresztą) i nie mam jak kupic brakujących składników…
Komentarz - autor: Nina | 25 listopada, 2009 |
1 łyżkę skrobi kukurydzianej możesz zastąpić: 1 łyżką mąki ryżowej lub 2 łyżkami zwykłej mąki. Jak tak kiedyś zrobiłam, ale nie byłam zadowolona. Skrobia kukurydziana zagęszcza potrawę bez zmiany jej koloru i smaku, ale zawsze można spróbować, sama ocenisz:) Sos ostrygowy można zastapić mieszanką skrobi kukurydzianej, wody i sosu sojowego. Jak w tej mieszance zadziała zwykła mąka, nie umiem powiedzieć 😦 Życzę szybkiego powrotu do zdrowia 🙂 Na tej stronie znajdziesz porady, co czym można zastąpić http://www.foodsubs.com/
Komentarz - autor: Monikucha | 25 listopada, 2009 |
dziękuję 🙂 za stronę z linkami też
Komentarz - autor: Nina | 26 listopada, 2009 |
mam wszystkie składniki – zamiast skrobii kukurydzianej użyję tapioki
czy jadlas z papryka czerwona? moge kupic – bylam na zakupach i przypakdiem zaopatrzylam sie w czerwona
Komentarz - autor: Nina | 6 grudnia, 2009 |
Nina, spokojnie mozesz uzyc czerwonej papryki, ja nawet taka wole, uzylam zielonej, bo akurat mialam w domu. No i smacznego zycze!
Komentarz - autor: Monikucha | 8 grudnia, 2009 |
robiłam dzisiaj, bardzo mi smakowało!
super patent z marynatą do mięsa, niby kurczak a zupełnie inny, jakby coś nowego
Komentarz - autor: Nina | 8 grudnia, 2009 |
Super, bardzo sie ciesze, ze smakowalo. To jest jedno z moich ulubionych chinczykow:)
Komentarz - autor: Monikucha | 9 grudnia, 2009 |
huh starość nie radość. Dodałem czerwoną papryczkę chilli i chyba to wpłynęło że potrawa pali jak typowo tajskie jedzonko. @@ Czas przetestować potrawę na rodzince. Nerkowce smakują wspaniale 😛
Komentarz - autor: And | 29 sierpnia, 2010 |
Jesteśmy uzależnieni od tego dania! Za każdym razem, kiedy nachodzi nas ochota na chińczyka długo debatujemy nad wyborem przepisu, po to, by i tak zdecydować się właśnie na to danie. Jest rewelacyjne, niepowtarzalne, wyśmienite i w ogóle same ach i och 🙂 Dziękujemy! 🙂
Komentarz - autor: Krycha i Zdzichu | 22 października, 2011 |
Rewelacyjny, po wieprzowinie moo shu, drugi Pani przepis, który wypróbowałem i stwierdzam, że jest wyborny. Pozdrawiam
Komentarz - autor: radek | 10 grudnia, 2011 |