Monikucha online

Chiński smażony ryż z czosnkiem i brokułami

Kolejna propozycja dla wielbicieli ryżu i kuchni azjatyckiej – chiński smażony ryż, który uwielbiam za smak, szybkość w przygotowaniu i uniwersalność. Może być ciekawym i prostym dodatkiem do orientalnych dan, a nawet pomysłem na danie główne, kiedy rzeczywiście brakuje nam czasu. Wartym zastosowania trikiem jest użycie ryżu ugotowanego dzień, lub dwa dni wcześniej – przystawka udaje się wtedy najlepiej.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego uprzednio ryżu krótkoziarnistego
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ główki brokułów
  • 1-2  łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Brokuły blanszujemy i  kroimy  na mniejsze kawałki.

Czosnek obieramy i drobno szatkujemy.

W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy jajko tak jak na jejecznicę i odstawiamy. Smażymy czosnek, po 30 sekundach dodajemy brokuły dość często mieszając smażymy kolejną minutę. Dokładamy ryż i jajko, polewamy sosem sojowym i smażymy mieszając kolejną minutę. Gotowe!

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

    

Marzec 25, 2010 - Posted by | brokuły, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, ryż, wegetariańskie | , , ,

8 komentarzy »

  1. Ależ to musi być apetyczne:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Marzec 25, 2010 | Odpowiedz

  2. Wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam taki ryż!

    Komentarz - autor: Alivea | Marzec 25, 2010 | Odpowiedz

  3. Pysznie wygląda i musi smakować tak samo🙂

    Komentarz - autor: Cezonia | Marzec 25, 2010 | Odpowiedz

  4. Wygląda pięknie, brzmi ciekawie. Na pewno zrobię.

    Komentarz - autor: Krokodyl | Marzec 26, 2010 | Odpowiedz

  5. jak ja lubię takie jedzonko, też sobie zrobię a co!🙂

    Komentarz - autor: aga-aa | Kwiecień 5, 2010 | Odpowiedz

  6. A jak ma być ugotowany ten ryż? krótko ziarnisty – czyli gotowany jak na sushi? Plus jak mocno ma być ścięta ta jajecznica zanim doda się do niej ryż? Przepis bardzo mi się podoba i chciałabym wypróbować🙂 A nie jestem doświadczona jeśli chodzi o kuchnię chińską😉

    Komentarz - autor: Kate | Lipiec 30, 2010 | Odpowiedz

  7. Kate, ryż najlepeij ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jak potrzymasz go dwa dni w lodowce, troche obeschnie i bardziej bardziej sypki. Jajecznice ścinasz tak, aby nie było luźnego białka. Powodzenia, na pewno ryż będzie ci smakował🙂

    Komentarz - autor: monikucha | Lipiec 31, 2010 | Odpowiedz

  8. Bardzo dobry przepis, dzieki!

    Komentarz - autor: aleksja | Styczeń 23, 2016 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: