Monikucha online

Smażony ryż z krewetkami i szparagami

Sezonowe szparagowe szaleństwo dopadło również i mnie, czego wynikiem jest poniższy przepis na chiński ryż z krewetkami, czosnkiem i szparagami. Połączenie smaków istnie niebiańskie, danie okazało się niezwykle aromatyczne, a zarazem bardzo rześkie, zatem znakomicie nadaje się na ciepłe letnie wieczory, które, mam nadzieję, są już tuż tuż.

Składniki (3 porcje):

  • 200g krewetek
  • 2 jajka
  • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
  • ½ pęczka dymki, pokrojonej w 1 cm kawałki
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 250g szparagów
  • 1 drobno pokrojona papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ dużej marchewki, startej
  • 2 ½ szklanki ryżu, najlepiej ugotowanego 2 dni wcześniej (około 450g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Szparagi dokładnie płuczemy w wodzie. Obcinamy zdrewniałe końcówki, około 4-6 cm, a resztę twardej końcówki obieramy ze skórki za pomocą obieraczki. W szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy szparagi i zagotowujemy ponownie, zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia 8 minut po czym odcedzamy. Szparagi są gotowe, gdy są na tyle miękkie, że łatwo wbić w nie nóż. Twarde końcówki nadają się znakomicie na wywar, więc nie musisz ich wyrzucać🙂 Gotowe szparagi kroimy na 2 cm kawałki.

Ryż przebieramy widelcem lub palcami, aby go rozkleić. Powinien być sypki.

Rozgrzewamy łyżkę oleju w woku, wrzucamy jajka i smażymy tak jak jajecznicę. Odstawiamy na bok.

Ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju w woku. Smażymy cebulę aż stanie się przezroczysta, wtedy dodajemy czosnek, marchewkę i sezam i wszystko smażymy 30 sekund. Dodajemy dymkę, szparagi i krewetki i smażymy 3 minuty. Dodajemy ryż, jajka, sos sojowy i sos ostrygowy, solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy około 2-3 minuty i podajemy od razu. Smacznego!

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

      

Czerwiec 3, 2010 - Posted by | krewetki, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, owoce morza, ryż, wegetariańskie | , , , , ,

4 komentarzy »

  1. Wyjęłabm krewetki z tego pysznego dania i z chęcią wpałaszowała resztę:) Pozdrawiam:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Czerwiec 3, 2010 | Odpowiedz

  2. uwielbiam krewetki… mniam!

    Komentarz - autor: Paula | Czerwiec 3, 2010 | Odpowiedz

  3. Świetny pomysł, ale czy to będzie działać na dłuższą metę?

    Komentarz - autor: zarabiaj w ruletke | Sierpień 2, 2010 | Odpowiedz

  4. Przepis wypróbowany- pychota. W zależności od upodobań zmodyfikowałem go lekko pod siebie ;p Dodaje ponad pół kilo krewetek ;D, a ryż wcześniej zasmażam z jajkiem. Obie wersje wyśmienite ;D

    Komentarz - autor: Thorn | Październik 22, 2011 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: