Monikucha online

Wołowina w sosie Rogan Josh

wolowina w sosie rogan josh

Kolejna propozycja kuchni hinduskiej. Oryginalny przepis zawiera jagnięcine, którą zastąpiłam wołowiną (coś nie mogę sie do jagnięciny przekonać). Na pierwszy rzut oka ilość składników może przerazić, ale jak się przyprawy uszykuje wcześniej, wszystko idzie szybciutko.

Składniki :

  • 500g wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 100g masła
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, startego
  • Laska cynamonu, przepołowiona
  • 4 strączki czarnego kardamonu
  • 7 goździków
  • 8 nasion czarnego pieprzu
  • 1 ½ szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki ratan Jot (można zastąpić pieprzem cayenne)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody

 Przygotowanie:

 Przygotowujemy pastę z cebuli, czosnku i imbiru. Odkładamy na bok.

W garnku smażymy wołowinę na maśle. Jak zrobi się brązowa, ściągamy z ognia i odkładamy na bok.

Na pozostałym maśle smażymy kminek przez 2 minuty i dodajemy pastę z cebuli, czosnku i imbiru. Smażymy dopóki prawie cały płyn nie wyparuje. Wtedy dodajemy cynamon, goździki, kardamon i ziarna pieprzu. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy wcześniej podsmażoną wołowinę i ściągamy garnek z ognia.

Mieszamy skrobię kukurydzianą że śmietaną i bardzo powoli łączymy z wołowiną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i kładziemy z powrotem na mały ogień. Dodajemy pozostałe składniki oprócz wody i smażymy 2 minuty.

Zmniejszamy ogień i dodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy przez 20 minut lub dopóki  połowa wody odparuje. Powtarzamy z pozostałą wodą. Na koniec wołowina powinna być krucha, jeżeli tak nie jest, dodajemy więcej wody i dusimy dłużej.

Śmietanę możemy zastąpić jogurtem🙂

Całość podajemy z ryżem ,  ziemniakami po bombajsku, lub np z pitą. Posypujemy świeżą kolendrą.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

sIndie na wyciągnięcie talerza  ziemniaki po bombajsku

Listopad 10, 2009 - Posted by | kuchnia hinduska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wieprzowinka | , ,

4 komentarzy »

  1. wczoraj zrobiliśmy i pożarliśmy. Przepyszne, chociaż wyszło nam piekielnie pikantne.

    Musieliśmy pominąć czarny kardamon i ratan Jot. Mam nadzieje, że kiedyś uda z oryginalnymi składankami.

    dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Komentarz - autor: cozerka | Grudzień 15, 2009 | Odpowiedz

  2. Super, ze smakowalo. Jak wyjdzie za ostre, to popic piwem🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 18, 2009 | Odpowiedz

  3. Jak przygotować pastę? Czy zamiast laski cynamonu. kardamonu i imbiru można dać przyprawy mielony (ile)? Można czarny kardamon zastąpić tym zwykłym?

    Komentarz - autor: PP | Listopad 3, 2010 | Odpowiedz

  4. PP, mysle, ze mozesz dodac zmielone przyprawy, niestety nie podam ci w jakich ilosciach, musialabym najpierw sama ugotować:) Gotowanie to rowniez eksperyment, zachecam do wyprobowania zmielonych przypraw i podzielenia sie rezultatem🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 3, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: