Monikucha online

Wołowina z brokułami po chińsku

wołowina z brokułami 

Sekretem tego przepisu jest blanszowanie wołowiny w szklance oleju. Nie bójmy się tego oleju tak bardzo, bo proces blanszowanie jest krótki, a dzięki niemu wszystkie  soki zostaną w mięsie  i otrzymamy wołowinę soczystą i kruchą.

 

Składniki:

  • 350g  kg wołowiny
  • 0,5 kg świeżych brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ojelu
  • 1/2  szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Marynata:

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka  skrobi  kukurydzianej

Sos:

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosy sojowego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej wymieszana z 1 łyżką wody ( do zagęszczenia sosu)

Przygotowanie: 30 minut, gotowanie: 10 minut

Wołowinę kroimy na podłużne paski. Przygotowujemy marynatę, pamiętając, aby skrobię dodać na samym końcu.  Mięso trzymamy w  marynacie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować sos.  Sos ostrygowy i oba sosy sosjowe mieszamy w jednej szklance, skrobie z wodą w drugiej. Obie szklanki odkładamy na bok.  Myjemy dokładnie brokuły i osuszamy. Kroimy na podłużne paski.  Miażdżymy czosnek.

Podgrzewamy wok i dodajemy szklankę oleju. Kiedy olej nabierze temperatury (ok 150°C) dodajemy mięso. Przez pierwsze 30-40 sekund nie ruszamy mięsa, pozwalamy aby kawałki swobodnie pływamy w woku. Po tym czasie mieszamy mięso oddzielając  poszczególne kawałki od siebie.  Kiedy tylko wołowina zmieni kolor ( będzie już prawie ugotowana) wyławiamy ją i osuszamy na ręczniku papierowym . Cały proces nie powinnien zająć więcej niż 2 minuty.  Olej odlewamy do słoika i czyścimy wok ręcznikiem papierowym.

Do woka wlewamy 2 łyżki oleju.  Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy czosnek i mieszamy intesywnie przez 30-40 sekund. Dodajemy brokuły, posypujemy je solą i cukrem i mieszamy dość intesywnie przez 1 minute. Jeżeli trzeba, to zmniejszamy ogien, aby się nic nie przypaliło. Dolewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy i gotujemy brokuły przez 4-5 minut. .Odcedzamy. Czyścimy wok ręcznikiem papierowym.

Dodajemy 2 łyżeczki oleju i rozgrzewamy. Dodajemy brokuły i wołowinę. Dodajemy wymieszane w szklance sosy i skrobię kukurydzianą z wodą. Wszystko razem intensywnie mieszamy, aż zgęstnieje. Serwujemy z ryżem albo  makaronem.

Dla urozmaicenia można dodać cebulę i marchew. Gotujemy je wtedy razem z brokułami. Można też dodać kiełki fasoli mung, które ja dodaje praktycznie do każdego chińskiego dania. Nadają potrawie kruchości. Smacznego!

Zobacz również:

kurczak chow mein     wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Kwiecień 29, 2009 - Posted by | brokuły, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wieprzowinka | , , ,

8 Komentarzy »

  1. Moim zdaniem nie ma sensu gotować jeszcze brokułów, mieszanie brokułów na oleju przez minutę, a później jeszcze na końcu podgrzewanie w sosie jest wystarczającą obróbką termiczną a poza tym sprawi, że brokuł będzie gorący i chrupiący – taki jak powinien być. Duszenie sprawi, że zrobi się miękki i nieapetyczny.

    Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: inżynier fizmo | Listopad 4, 2010 | Odpowiedz

  2. Inżynier, nikt tu nie dusi brokułow. Podsmazenie ich ponowne z wolowina i sosami trwa doslownie kilka sekund, Każdy skladnik jest przygotowywany osobno, bo czas ich gotowania jest rozny, pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 4, 2010 | Odpowiedz

  3. […] musisz wiedzieć o butternut squash.Dip z awokado czyli guacamole Kurczak chow meinCiasto na pizzęWołowina z brokułami po chińskuwww.GoSushi.pl – czyli jak zrobić sushi w domu!Beef Wellington – grudniowe wyzwanie Daring […]

    Pingback - autor: Wołowina w sosie ostrygowym « Monikucha online | Marzec 9, 2012 | Odpowiedz

  4. Właśnie zjedliśmy – zrobiliśmy nieortodoksyjnie i zamieniliśmy wołowinę na wieprzową polędwiczkę (mieliśmy akurat w domu) ale smak i tak był cudowny, brokuł ugotowany, ale nadal jedrny i chrupki, zachował nawet kolor. Przepyszne!!!

    Rozpusta, pozdrawiam 😀

    Komentarz - autor: cozerka | Kwiecień 26, 2012 | Odpowiedz

    • Bardzo sie ciesze ze smakowalo:)

      Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 27, 2012 | Odpowiedz

  5. Danie obłędnie dobre. Przypomina (wzorcową) amerykańską chińszczyznę „z pudełka”. Jedyne uwagi mam do ilości marynaty – nie szło przykryć nią całego mięsa oraz sosu który nie miał czasu odparować bo było go zwyczajnie za mało. Poza tym kapitalne.

    Komentarz - autor: Mike | Kwiecień 3, 2013 | Odpowiedz

  6. […] początek kura. A na kolejne danie milka a może coś z Pigi. Jak będzie gotowe to się dodadzą zdjęcia. Oby tylko nie wypić znów litra […]

    Pingback - autor: Weekendowe ale jakby tygodniowe | fajniejest | Lipiec 11, 2015 | Odpowiedz

  7. I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic,
    you can earn additional cash every month. You can use the best
    adsense alternative for any type of website (they approve all websites), for more details simply search in gooogle: boorfe’s
    tips monetize your website

    Komentarz - autor: BestMelvin | Październik 27, 2018 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: