Monikucha online

Kurczak stir fry z ostrą pomarańczową nutą

orange chickenChińszczyzna ma to do siebie, że nie zabiera wiele czasu. Jest  niezastąpiona w dni, kiedy nie masz ochoty albo czasu spędzać  całego popołudnia w kuchni.  Długo myślałam, czy wypróbować ten przepis. Czeka w kolejce juz parę dobrych miesięcy, bo nie przepadam za łączeniem mięsa z owocami (nawet kaczka z jabłkami nie zmieni mojego zdania). Za przepisem przemówiła pusta lodówka🙂 Bardzo pozytywnie się zaskoczyłam, a szczególnie  zaskoczyły mnie papryczki chili, które cudownie wyostrzyły  smak. Żeby nie było tak „łyso” dodałam jeszcze kiełki fasoli mung i myślę, że z powodzeniem można jeszcze dodać j marchewkę (jak ktoś ma w lodówce ;)  )  Jak zwykle dodałam makaron jajeczny, gdyż wolę go od ryżu.  Do tego lubię jak mój makaron pływa w sosie, więc podwoiłam jego składniki. Z pewnością jeszcze kiedyś ugotuję to danie ponownie :)  Dla amatorów „owoców” na pewno smakowity kąsek !

Składniki:

 Marynata:

  • ½ łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka wytrawnego vermutu albo białego wina
  • 0,5 kg piersi z kurczaka

 Sos:

  • ½  łyżki startego, świeżego imbiru
  • ½ łyżki startego czosnku
  • 1 pęczek drobno pokrojonego szczypioru z dymki
  • ½ łyżeczki zmielonego pieprzu Sichuan
  • 1 łyżka wytrawnego vermutu albo białego wina
  • 2 łyżki świeżo startej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru albo miodu
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 6 suszonych papryczek chili

 Przygotowanie:

 Kurczaka kroimy na małe kawałki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z kurczakiem i wkładamy do lodówki na 30 minut.

 W osobnej salaterce przygotowujemy sos.

 Rozgrzewamy woka i wlewamy olej. Czekamy aż się bardzo rozgrzeje i wrzucamy papryczki chili i kurczaka. Mieszamy intesywnie przez minutę i dodajemy składniki sosu. Wszystko razem jeszcze szybko mieszamy przez nastepne 1-2 minuty lub do czasu usmażenia się  piersi z kurczaka. Wyciagamy wszystkie papryczki chili i danie gotowe! Sama się zaskoczyłam jak przyjemnie ostre wyszło. Piszę przyjemnie, bo ostrość rozchodzi się równomiernie w całym gardle, a nie tylko pali język albo podniebienia. 🙂

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym   scallops        wołowina z brokułami

kurczak chow mein

Październik 2, 2009 - Posted by | kuchnia chińska, kurczak, makaron, o jedzeniu i piciu, orientalne | , , , , , , ,

4 komentarzy »

  1. Chinszczyzna to cos dla mnie🙂 Swietnie sie prezentuje to danko🙂

    Dziekuje, ze zajrzalas na mojego bloga🙂 Pozdrawiam!

    Komentarz - autor: majka | Październik 5, 2009 | Odpowiedz

  2. Bożesztymój, aż 6 papryczek? Ja daję jedną, a czasem jeszcze mniej, bo więcej nie daję rady😀 ale przepis sam w sobie jest megakuszący, przepadam za chińszczyzną🙂
    P.S. Kurczę, zmartwiło mnie to, że nie wyświetlają Ci się moje zdjęcia. Może to kwestia przeglądarki? Jakiej używasz?

    Komentarz - autor: flov | Październik 7, 2009 | Odpowiedz

  3. Wiem, ze 6 to dużo, ale jakoś nie czuć tego tak bardzo. jak ktoś nie lubi ostrego, zawsze można zmniejszyć🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 10, 2009 | Odpowiedz

  4. Na ostro pycha😀

    PS. Zapraszam przy okazji do miksera😉

    Komentarz - autor: Rafał | Październik 11, 2009 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: