Monikucha online

Egg fried rice czyli ryż po chińsku smażony

egg fried rice

Idę za ciosem i znowu „chińczyk”. Egg fried rice czyli popularny smażony ryż. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i może stanowić osobne danie lub jako dodatek. Sekretem dobrego, smażonego ryżu jest sam ryż, najlepiej aby był dwudniowy. Poniższy ryż gotowałam do kurczaka z nerkowcami, zależało mi więc, aby na talerzu dominował kurczak, a nie ryż, także  przepis jest mało wyszukany.  W innym przypadku wszystko zależy od naszej wyobraźni, bo to smażonego ryżu możemy dodać wszystko (czyli tzw. czyszczenie lodówki 😉 )

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu krótko ziarnistego, ugotowanego dwa dni wcześniej
  • 2 jajka
  • 1 marchewka, obrana, starta
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka/15ml l sosu sojowego
  • 1 łyżka/15ml  sosu ostrygowego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w woku olej i dodajemy jajka. Smażymy tak jak na jajecznice i odstawiamy na bok.

Dodajemy 1 łyżkę oleju i smażymy cebulę aż zmięknie, dodajemy marchewkę o czosnek. Do tego dodajemy jajka i ryż. Smażymy przez około 1 minutę. Łączymy z sosem sojowym i ostrygowym i wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze około  1-2 minut. Smacznego!

egg fried rice (1)

egg fried rice (2)

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym    kurczak z nerkowcami     scallops

Reklamy

Listopad 11, 2009 - Posted by | jajka, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, ryż, wegetariańskie | , ,

8 komentarzy »

  1. Fajne danie i cudne fotki 🙂

    Komentarz - autor: fellunia | Listopad 11, 2009 | Odpowiedz

  2. Takie danko to cos dla mnie 🙂 Uwielbiam chinszczyzne wiec zapisuje do wyprobowania :)) Pozdrawiam.

    Komentarz - autor: majka | Listopad 12, 2009 | Odpowiedz

  3. Mmmm 😉 Uwielbiam kuchnie chińską. Jest taka różnorodna i właściwie dosyć prosta. Pyszny musi być ten ryż …chętnie wypróbuję.

    Komentarz - autor: Dziwnograj | Listopad 12, 2009 | Odpowiedz

  4. Mmm…Chyba skorzystam z tego przepisu 😀

    Komentarz - autor: Rokugatsu | Listopad 12, 2009 | Odpowiedz

  5. Spróbowałem przepisu i baaardzo mi smakowało.Szybciutko sie robi a smak pozostaje w pamięci na baardzo długo.Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Matis | Maj 22, 2010 | Odpowiedz

    • Bardzo sie ciesze, ze smakowalo 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Maj 22, 2010 | Odpowiedz

  6. […] wpisy HamburgeryEgg fried rice czyli ryż po chińsku smażonyGrillowane szaszłyki warzywneKurczak chow meinChłodnik litewskiDoskonała pieczona pierś […]

    Pingback - autor: Chiński smażony ryż z czosnkiem i brokułami « Monikucha online | Lipiec 23, 2010 | Odpowiedz

  7. […] wpisy Egg fried rice czyli ryż po chińsku smażonywww.GoSushi.pl – czyli jak zrobić sushi w domu!Zupa WontonKurczak chow meinChińszczyzna dobra i […]

    Pingback - autor: Wołowina z imbirem na ostro « Monikucha online | Styczeń 16, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: