Monikucha online

Serowe enchiladas z kurczakiem

Dawno nie jedliśmy potraw kuchni meksykańskiej, więc postanowiłam nadrobić zaległości. Efektem są poniższe enchiladas – zawinięty w tortillę kurczak z kwaśną śmietaną idealnie harmonizuję z lekko ostrym sosem pomidorowym. Połączenie jest na tyle intrygujące, że danie znika ze stołu w okamgnieniu😉

Składniki :

Nadzienie:

  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 200g startego żółtego sera
  • 1 cebula, bardzo drobno pokrojona
  • ½ pęczka kolendry, bardzo drobno pokrojonej

Sos:

  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • ¼ szklanki zielonej ostrej papryczki ze słoika z niewielką ilością wody
  • 1 puszka pomidorów, drobno pokrojonych
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku

Inne:

  • starty żółty ser do posypania
  • 8 tortilli
  • liście sałaty do przybrania
  • czarne oliwki do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę, dodajemy czosnek i po około 30 sekundach zalewamy wszystko pomidorami z puszki.

W blenderze miksujemy fasolę i papryczkę chili (mogą pozostać małe kawałki fasolki) i dodajemy do sosu. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki: wodę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 20-30 minut.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie i nagrzać piekarnik do 180ºC.

W misce mieszamy kurczaka, kwaśną śmietanę, cebulę, kolendrę i żółty ser.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim po jednej tortilli na raz, aż zrobi się bardziej miękka i plastyczna (zajmie to parę sekund na tortillę). Osuszamy na ręczniku papierowym.

Przygotowujemy blachy do pieczenia, które możemy posmarować masłem.

Do każdej tortilli wkładamy nadzienie (wg uznania), zawijamy w rulon i kładziemy na blachę (tak przygotowane enchiladas, zalane sosem pomidorowym możemy zamrozić).

Gotowe tortille przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy, zalewamy gorącym sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 20-30 minut lub aż ser zacznie bulgotać i brązowieć. Przed podaniem odstawiamy danie na 5 minut, aż ser lekko ostygnie i łatwiej będzie danie pokroić.

Serwujemy posypane kolendrą lub czarnymi oliwkami na liściach sałaty. Smacznego!

 ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Marzec 31, 2010 - Posted by | kuchnia meksykańska, kurczak, o jedzeniu i piciu, sery | , , ,

6 komentarzy »

  1. Ale mi się ten przepis podoba! Biorę bez zastanowienia🙂

    Komentarz - autor: edysia79 | Marzec 31, 2010 | Odpowiedz

  2. Wyglądają rewelacyjnie:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Marzec 31, 2010 | Odpowiedz

  3. Chociaż jestem syty po obiedzie, to wygląda to bardzo apetycznie😉

    Komentarz - autor: onufry69 | Marzec 31, 2010 | Odpowiedz

  4. I ja się poczęstuję, choć o tej porze to już ponoć grzech;-)

    Komentarz - autor: grumko | Marzec 31, 2010 | Odpowiedz

  5. Połączenie ostrego pomidorowego sosu i kwaśnej śmietany uwielbiam po prostu, najbardziej w placku po węgiersku, z enchiladas nie próbowałam, ale domyślam się, że były cudne. Wszystkiego najlepszego na Święta🙂

    Komentarz - autor: nobleva | Kwiecień 2, 2010 | Odpowiedz

  6. Dobrych, radosnych Świąt. :-))
    P.S. Danie pysznościowe. :-))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Kwiecień 3, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: