Monikucha online

Kurczak w sosie madras

kurczak madras (1)

Sos madras oryginalnie pochodzi z południa Indii i swoją nazwę zawdzięcza   miastu  Madras, znanego także jako Chennai. Ostry, czerwony sos idealnie komponuje się z jagnięciną, kurczakiem i wołowiną. Istnieje wiele odmian sosu madras w zależności od dostępności lokalnych składników.

Składniki :

  • ½ szklanki (125gr) oleju
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1-2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, startego
  • 3 ząbki czosnku
  • Przyprawy w całości:

                   – 1 laska cynamonu, połamana na 4 kawałki

                   – ½ łyżeczki czarnych nasion pieprzu

                   – 2 strączki kardamonu, popękane

                   – 4 goździki

                   – 1/8 łyżeczki gorczycy

                   – 10 liści laurowych

                   – 6 nasion czerwonego pieprzy cayenne

  • Przyprawy zmielone:

             – ¼ łyżeczki kurkumy

             – 1 łyżeczka pieprzu caynne

             – 2 łyżeczki kminu rzymskiego

             – 2 łyżeczki kolendry

             – 1/8 łyżeczki imbiru

             – 1/8 łyżeczki kozieradki

             – ½ łyżeczki papryki

  • 1 puszka zmielonych pomidorów
  • Sok z ½ limonki
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, dopóki zaczną wyciekać soki, około 6 minut. Wyciągamy i odkładamy na bok.

Do pozostałego oleju dodajemy cebulę i smażymy póki zacznie brązowieć. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze minutę.

W osobnym garnku na sucho podsmażamy przyprawy w całości przez około 3 minuty i przekładamy do cebuli, czosnku i imbiru. Wyciągamy liście laurowe. Dodajemy do tego zmielone przyprawy i smażymy wszystko około minuty.

Dodajemy pomidory, wodę i sok z limonki. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Teraz jest moment na ewentualne doprawienie do smaku.

Dodajemy kurczaka i dusimy kolejne 10 minut.  Odstawiamy na 15 minut.

Podajemy przyprawione kolendrą.

kurczak madras

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

   dal (2)    wolowina w sosie rogan josh   ziemniaki po bombajsku

Listopad 16, 2009 - Posted by | kuchnia hinduska, kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne | , , , ,

2 komentarzy »

  1. cynamon kardamon
    to musi byc pyszne!

    Komentarz - autor: asieja | Listopad 16, 2009 | Odpowiedz

  2. Bardzo kuszące jest to danie. Bogactwo przypraw i korzeni. Bardzo lubię takie smaki.

    Komentarz - autor: lo | Listopad 16, 2009 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: