Monikucha online

Sałatka “meksykański kwiat”

Zostało mi trochę kurczaka i tortilli z enchiladas, więc postanowiłam przygotować z nich kolorową sałatkę z warzywami. Nazwa „meksykański kwiat” przyszła mi do głowy gdy ujrzałam efekt – sałatka natychmiast skojarzyła mi się z ciepłym wieczorem spędzanym na tarasie hacjendy z widokiem na Zatokę Meksykańską. Tymczasem, zamiast bujać w obłokach korzystam z okazji i życzę Wam pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznych jajek na 1000 sposobów no i oczywiście mokrego śmigusa dyngusa!

 Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka
  • 1 szklanka starego żółtego sera + odrobina do dekoracji
  • 1 awokado pokrojone w grubą kostkę
  • ¼  szklanki zielonych oliwek pokrojonych w paski
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • ¼  zielonego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie paski sałaty lodowej
  • ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • ½ pęczka kolendry + trochę do dekoracji
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki czosnku
  • ½ łyżeczki kakao
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • czarne oliwki do dekoracji
  • Tortilla – jedna na osobę

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki (oprócz tortilli) i schładzamy w lodówce przed podaniem.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 220ºC. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy tortillę, około pół minuty z każdej strony. Kładziemy małą salaterkę do góry dnem, nakładamy na nią torille i wkładamy do piekarnika na 10 minut lub dopóki zacznie brązowieć i uformuje się w coś na kształt szerokiego kwiatowego kielicha, który posłuży nam za chrupiące naczynie. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia na salaterce.

 

Sałatkę nakładamy do każdej tortilli, posypujemy starym żółtym serem, oliwkami  i i kolendrą. 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

3 kwietnia, 2010 - Posted by | kuchnia meksykańska, kurczak, o jedzeniu i piciu, sałatki, zakąski | , ,

9 Komentarzy »

  1. Piękny kwiat i smakowity 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | 3 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  2. swietny pomysl na miseczke; Wesolego Alleluja!

    Komentarz - autor: przytulanka | 3 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  3. U Ciebie, jak zwykle zero banału. Pyszny ten kwiat. :-)))Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Krokodyl | 3 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  4. Udanych Świąt od Nas!

    Komentarz - autor: grumko | 4 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  5. Smacznych świąt:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | 4 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  6. również życzę wesołych, choć już prawie po świętach 😉

    Komentarz - autor: aga-aa | 5 kwietnia, 2010 | Odpowiedz

  7. […] Pomysł z wykorzystaniem tortilli zaczerpnięty z przepisu Monikuchy Sałatka „meksykański kwiat „ […]

    Pingback - autor: Letnia sałatka z fantazją w tortilli | 31 lipca, 2012 | Odpowiedz

  8. fajna sałatka ale do czego to kakao?

    Komentarz - autor: kinaro | 9 stycznia, 2013 | Odpowiedz

    • Kakao jest częścią dressingu.

      Komentarz - autor: Monikucha | 10 stycznia, 2013 | Odpowiedz


Dodaj komentarz