Sałatka “meksykański kwiat”
Zostało mi trochę kurczaka i tortilli z enchiladas, więc postanowiłam przygotować z nich kolorową sałatkę z warzywami. Nazwa „meksykański kwiat” przyszła mi do głowy gdy ujrzałam efekt – sałatka natychmiast skojarzyła mi się z ciepłym wieczorem spędzanym na tarasie hacjendy z widokiem na Zatokę Meksykańską. Tymczasem, zamiast bujać w obłokach korzystam z okazji i życzę Wam pogodnych Świąt Wielkanocnych, smacznych jajek na 1000 sposobów no i oczywiście mokrego śmigusa dyngusa!
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego kurczaka
- 1 szklanka starego żółtego sera + odrobina do dekoracji
- 1 awokado pokrojone w grubą kostkę
- ¼ szklanki zielonych oliwek pokrojonych w paski
- 4 pomidory pokrojone w kostkę
- ¼ zielonego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie paski sałaty lodowej
- ½ czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- ½ pęczka kolendry + trochę do dekoracji
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki czosnku
- ½ łyżeczki kakao
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki majonezu
- czarne oliwki do dekoracji
- Tortilla – jedna na osobę
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki (oprócz tortilli) i schładzamy w lodówce przed podaniem.
Rozgrzewamy piekarnik do 220ºC. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i smażymy tortillę, około pół minuty z każdej strony. Kładziemy małą salaterkę do góry dnem, nakładamy na nią torille i wkładamy do piekarnika na 10 minut lub dopóki zacznie brązowieć i uformuje się w coś na kształt szerokiego kwiatowego kielicha, który posłuży nam za chrupiące naczynie. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia na salaterce.
Sałatkę nakładamy do każdej tortilli, posypujemy starym żółtym serem, oliwkami i i kolendrą.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Piękny kwiat i smakowity 🙂
Komentarz - autor: Grazyna | 3 kwietnia, 2010 |
swietny pomysl na miseczke; Wesolego Alleluja!
Komentarz - autor: przytulanka | 3 kwietnia, 2010 |
U Ciebie, jak zwykle zero banału. Pyszny ten kwiat. :-)))Pozdrawiam 🙂
Komentarz - autor: Krokodyl | 3 kwietnia, 2010 |
Udanych Świąt od Nas!
Komentarz - autor: grumko | 4 kwietnia, 2010 |
Smacznych świąt:)
Komentarz - autor: wiosenka27 | 4 kwietnia, 2010 |
również życzę wesołych, choć już prawie po świętach 😉
Komentarz - autor: aga-aa | 5 kwietnia, 2010 |
[…] Pomysł z wykorzystaniem tortilli zaczerpnięty z przepisu Monikuchy Sałatka „meksykański kwiat „ […]
Pingback - autor: Letnia sałatka z fantazją w tortilli | 31 lipca, 2012 |
fajna sałatka ale do czego to kakao?
Komentarz - autor: kinaro | 9 stycznia, 2013 |
Kakao jest częścią dressingu.
Komentarz - autor: Monikucha | 10 stycznia, 2013 |