Monikucha online

Pico de Gallo – salsa ze świeżych pomidorów

salsa ze świeżych pomidorówSalsa z pomidorów ma nieskończenie wiele  kombinacji. Poniższy przepis jest z piekła rodem czyli z  moją ulubioną papryczką chili. Pierwszy raz salsę zrobiłam jako akompaniament do tacos,  ale z biegiem czasu zajadam się nią na okrągło. Przepis jest doskonały i nie wiem czy to ze względu na lekkość tej potrawy czy na teksturę. Wszystkie składniki kroimy bardzo drobno, dzięki czemu salsę możemy podawać praktycznie ze wszystkim jako dyskretny dodatek, ale bez którego nie można się obejść🙂 Ostatnio nawet połączyłam salsę z gorącym chili con carne i kwaśną śmietaną. Tango  smaków w gębie🙂

Składniki:

  • 3 grube mięsiste pomidory
  • 1 czerwona lub zielona  papryczka chili
  • 1/2 główki czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczku świeżej kolendry
  • sok z 1/2  limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w ćwiartki i wykrawamy miąższ. Resztę kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z cebulą, kolendrą i czosnkiem.

Usuwamy pestki z papryczki chili i kroimy bardzo drobno. 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy sokiem z limonki , oliwą z oliwek i solą.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

mango salsa

Lipiec 27, 2009 - Posted by | kuchnia meksykańska, o jedzeniu i piciu, sałatki, wegetariańskie, zakąski | , , ,

3 komentarzy »

  1. […] salsa Pico de Gallo […]

    Pingback - autor: Enchiladas – majowe wyzwanie Daring Cooks « Monikucha online | Maj 14, 2010 | Odpowiedz

  2. Jaki jest sens uzywania papryczki chilli skoro usuwa sie pestki? To jakby pić wódke po odparowaniu alkoholu… czyli bez sensu

    Komentarz - autor: labib | Grudzień 6, 2010 | Odpowiedz

    • Labib, oczywiscie usuwanie pestek z papryczek chili nie jest obowiazkowe. W wielu przepisach uzywam papryczki z nasioma. Wszystko zalezy co przygotowujemy, pestki bardzo wzmagaja ostry smak i nie zawsze jest on pozadany, czasami tez usuwa je sie, ze wzgledu na teksture potrawy.

      Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 6, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: