Monikucha online

Trufle czekoladowe

foood 062Nie znam osoby, która nie lubiłaby trufli. Miękka, lekko słodka czekolada rozpuszczająca się w ustach wprawia niedowiarków w osłupienie.  Kiedyś myślałam, żeby przygotować takie cudo trzeba lata praktyk, tajnych przepisów i mnóstwa czasu. Nie mogłam się chyba bardziej pomylić. Moje pierwsze truffle były prima sort (oczywiście wg poniższego przepisu) i przygotowanie ich zajęło  nie więcej niż 25 minut (nie liczę oczywiście czasu chłodzenia się masy, a to dla tego, że mogę się w tym czasie zająć czymś innym.) Gorąco polecam!

Składniki: (45-65 trufli)

  • 225 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 175 ml kremówki
  • do posypania: cukier puder, orzechy, kakao

Przygotowanie:

Dużą deskę albo blachę dokładnie opakuj w folie  albo papier  do pieczenia.

Czekoladę łamiemy na kawałki, aby się szybciej rozpuściła. Są dwię, a właściwie trzy metody rozpuszczenia czekolady. Napiszę wszystkie trzy, przy czym ja stosuję zawsze pierwszą, chyba z przyzwyczajenia. Muszę kiedyś popróbować pozostałe.

Metoda pierwsza: Dużą,  najlepiej szklaną miskę umieszczamy nad gotującą się wodą i wrzucamy kawałki czekolady.  Cały czas mieszamy póki czekolada się nie rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Metoda druga: Kawałki czekolady wrzucamy do miski. W małym garnku zagotowujemy śmietanę i natychmiast dodajemy do czekolady.  Mieszamy póki czekolada się nie rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.

Metoda trzecia: Kawałki czekolady rozpuszczamy  w mikrofali i mieszamy ze śmietaną.

Jak pisałam wyżej metody drugiej i trzeciej nie próbowałam, więc gwarantować nie mogę.

Otrzymamy masę  czekoladowo-śmietanową, którą trzeba schłodzić.  Można miskę zostawić odkrytą na 1-2 godz w temperaturze pokojowej. Można przyspieszyć ten proces umieszczając miskę w zlewie z zimną wodą albo w lodówce.   Trzeba pamietać, aby w żadyn etapie woda się nie dostała do masy czekoladowej, bo będzie trzeba wszystko wyrzucić.

Kiedy masa już ostygnie za pomocą łyżeczki albo łyżeczki do lodów formujemy małe kulki i obtaczamy je w wybranym przez nas składniku: drobno pokrojonych orzechach czy kakao.  Gotowe truffle umieszczymy na wcześniej przygotowanej desce i wkładamy na lodówki na godzine lub póki stwardnieją.  Gotowe!

truffle              truffle czekoladowe

Wskazówki:

W lodówce, w zamknietym pojemniku truffle można trzymać aż do tygodnia.

Do czekolady można dodać różne aromaty np. 75 ml rumu, brandy, Calvados, Amaretto czy ekstrat z wanilii.  Właścicwie możemy dodać jakikolwiek smak, na który mamy ochotę, ważne by zrobić to przez ostgnięciem.

Truffle można też obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.  Rozpuszczamy 175g czekolady i maczamy w niej świeżo zronione kulki z masy czekoladowej, a następnie w kakao czy innej posypce.

Przepis można zastosować również do białej czekolady, zamiast 225g ciemnej dajemy 300g białej czekolady. Obtoczyć można oczywiście w  w wiórkach kokosowych  🙂

ZOBACZ   RÓWNIEŻ:

apple crumble     pudding czekoladowy (2)    ZNIEWALAJĄCY BATON JABŁKOWY   tartelki ze śliwkami

5 sierpnia, 2009 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości, wegetariańskie | ,

8 Komentarzy »

  1. Wyglądają niesamowicie… Aż nie mogę się napatrzeć…

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | 5 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  2. […] squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejScallops czyli przegrzybki z szynką.Trufle czekoladowePico de Gallo – salsa ze świeżych pomidorów ZUPA […]

    Pingback - autor: Apple crumble czyli kruszoneczka z jabłkiem « Monikucha online | 8 września, 2009 | Odpowiedz

  3. Trufle czekoladowe-poezja. Rafaello może się schować,polecam wszystkim,gratuluję przepisu !!

    Komentarz - autor: mama | 22 października, 2009 | Odpowiedz

  4. Wygląda świetnie 😀

    Komentarz - autor: Rokugatsu | 31 października, 2009 | Odpowiedz

  5. […] squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejO mnie i o gotowaniuKurczak chow meinTrufle czekoladoweSzóstka dla kurczaka!Quesadilla z awokado, boczkiem i serem […]

    Pingback - autor: Pudding czekoladowo-waniliowy « Monikucha online | 2 listopada, 2009 | Odpowiedz

  6. […] Najpopularniejsze wpisy Pieczony kurczak nadziewany wątróbką i ciecierzycąSałatka cezara z MeksykuDip z awokado czyli guacamole Zupa z kurczakiem i soczewicąQuesadilla z awokado, boczkiem i serem blueWieprzowina w sosie słodko-kwaśnym na ostroScallops czyli przegrzybki z szynką.Nadziewane pieczarkiAwokadoTrufle czekoladowe […]

    Pingback - autor: Brownie – deser idealny « Monikucha online | 20 grudnia, 2009 | Odpowiedz

  7. OpakUj Pani Moniko 😉

    Komentarz - autor: radek | 10 grudnia, 2011 | Odpowiedz

  8. Dziekuje Panie Radku, juz poprawione:). Bardzo sie ciesze, ze smakuja Panu dania przygotowane wedlug przepisów z bloga. Serdecznie pozdrawiam:)

    Komentarz - autor: Monikucha | 12 grudnia, 2011 | Odpowiedz


Dodaj komentarz