Monikucha online

Makaronowa sałatka w sosie sezamowym z zielonym ogórkiem

Przepis na sałatke pochodzi z poradnika kucharskiego Tyler Florence „Eat this book”. Jest mało skomplikowany i mimo dużej liczby składników sałatkę przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Zamiast zwykłego makaronu jajecznego, który szybko wchonął w siebie sos polecam jednak makaron typu udon, sobę lub somen, które moim zdaniem lepiej nadają się do zimnych sałatek.  Zielony ogórek wnosi świeżość, dodaje chrupkości i jest ciekawą przeciwwagą dla słodkiego orzechowego smaku.

Składniki:

  • 250g chińskiego makaronu jajecznego
  • 3 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 3 szczypiory od dymki, przekrojone wzdłuż
  • 2cm świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka smabal oelek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki masła orzechowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 łyżka podpieczonych wcześniej nasion sezamu
  • Zielony ogórek, pokrojony w kostkę
  • świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy do dużej miski i mieszamy z olejem sezamowym, co zapobiegnie sklejaniu.

W małym garnku rozgrzewamy olej arachidowy, dodajemy szczypiory, imbir, czosnek, sambal oelek i mieszając gotujemy 1 minutę. Dodajemy cukier, masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy i gorącą wodę i mieszamy dopóki cukier nie rozpuści się całkowicie, a masło orzechowe zrobi się płynne. Powstały sos mieszamy z makaronem i ogórkiem. Przekładamy do salaterek i posypujemy nasionami sezamu i kolendrą. Smacznego🙂

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

  

Luty 21, 2010 - Posted by | makaron, o jedzeniu i piciu, orientalne, sałatki, wegetariańskie | , ,

6 komentarzy »

  1. Salatka wyglada przepieknie i intrygujaco.🙂 ale czy wg Pani moznaby tu uzyc zamiast sugerowanego makaronu – ryzowy? zalezy mi na smacznym, bezglutenowym daniu.

    Komentarz - autor: ekli | Luty 21, 2010 | Odpowiedz

  2. Jeżeli masz zamiar zjeść sałatkę zaraz po przygotowaniu, to makaron ryżowy też się nadaje. Pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Luty 21, 2010 | Odpowiedz

  3. Czyli raczej nie przetrwa nocy w lodowce?😉

    Komentarz - autor: ekli | Luty 22, 2010 | Odpowiedz

  4. Zwykly makaron wchlonal w siebie caly sos i salatka zrobila sie sucha. Mysle, ze z makaronem ryzowym moze stac sie tak samo, ale nie zaszkodzi sprobowac. Mozesz tez trzymac w lodowce osobno sos i makaron, a przed posilkiem wymieszaj odpowiednią ilość🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Luty 23, 2010 | Odpowiedz

  5. Zrobilam wczoraj ta salatke i najesc sie nie moglam. Musialam odlozyc porcje na lunch na dzis i doczekac sie nie moge bo to juz za 10 min. Salatka jest przepyszna, polecam!!!
    Monika

    Komentarz - autor: Monique | Maj 20, 2010 | Odpowiedz

  6. Monika, bardzo sie ciesze, ze salatka ci smakowala🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Maj 20, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: