Monikucha online

Dip z awokado czyli guacamole

quacamoleGuacamole  to sos zrobiony z avocado z różnymi dodatkami w zależności od regionu w Meksyku, z którego  pochodzi. Guacamole korzeniami sięga 500 r.n.e będąc jednym z głównych składników kuchni azteckiej. Było uważane za afrodyzjak, dzięki czemu zawdzięcza  swoją popularność nawet w dzisiejszych czasach.  Więcej o avocado tutaj. Guacamole jest sosem bardzo uniwersalnym, ale o intesywnym specyficznym smaku. Guacamole musi być wyraziste: troche kwaskowe i słone, a zarazem ostre.  Sos jest obowiązkowym dodatkiem do wielu dań kuchni meksykańskiej: tacos, fajitas; do tuńczyka i owoców morza; do surowych warzyw. Przyrządza się go szybko i łatwo.  O jednej rzeczy trzeba pamietać , aby awakodo użyte to guacamole było dojrzałe i miękkie. W innym przypadku będzie nam bardzo trudno je zmiksować. Jeżeli mamy tylko do wyboru twarde, niedojrzałe jeszcze owoce, warto je położyć na dzień czy dwa koło owoców, szybciej dojrzeje :)

Składniki:

  • sok z 1 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, pokorjona w drobną kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę (bez miąższu)
  • sól do smaku
  • świeża kolendra (wg osobistych upodobań, ja dodaję 1/2 pęczka)

Przygotowanie:

Avocado  z sokiem limonki, czosnkiem i solą miksujemy razem na gładką masę. Dodajemy cebulę, papryczkę chili, pomidor i kolendrę i wszystko razem mieszamy. Guacamole po jakimś czasie czernieje mimo dodanie soku z limonki. Wystarczy co jakiś czas pomieszać. Jeżeli nie złużyjemy wszystkiego, można spokojnie resztę guacamole  zamrozić :)

Zobacz również:

tinga de pollo (1)

About these ads

Lipiec 27, 2009 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, kuchnia meksykańska, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie, zakąski | , , ,

3 komentarzy »

  1. [...] wpisy Scallops czyli przegrzybki z szynką.Dip z awokado czyli guacamole Sałatka cezara z MeksykuKurczak chow meinKurczak w sosie madrasNadziewane pieczarkiZUPA CEBULOWAEgg [...]

    Pingback - autor: Tinga de pollo – nadzienie z kurczaka do tostadas « Monikucha online | Styczeń 3, 2010 | Odpowiedz

  2. [...]   Dip z awokado czyli guacamole [...]

    Pingback - autor: Top 10 przepisów w 2009 « Monikucha online | Styczeń 4, 2010 | Odpowiedz

  3. [...] guacamole [...]

    Pingback - autor: Enchiladas – majowe wyzwanie Daring Cooks « Monikucha online | Maj 14, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 74 other followers

%d bloggers like this: