Enchiladas – majowe wyzwanie Daring Cooks
Meksykańska enchilada była kolejnym, majowym wyzwaniem The Daring Cooks. Pomysł Barbary prowadzącej bloga Barbara Bakes i Bunnee autorki Anna + Food. Głównym zadaniem było przygotowanie domowej salsy do enchiladas. Jedną z propozycji Barbary i Bunnee była salsa z czerwonych papryczek chili, a ponieważ lubię ostre jedzenie, pomysł ten bardzo przypadł mi do gustu. Ostatnio dość często jedliśmy w domu meksykańskie jedzenie, zwykle jednak tradycyjnie, co oznaczało samodzielne wypełnianie tortilli nadzieniem według uznania i jedzenie rękoma. Tym razem postanowiłam spróbować podać je inaczej i zamiast typowych porcji postanowiłam zaserwować małe, bardziej eleganckie enchiladas, wycinając z jednej tortilli 3 małe krążki i zapiekając w piekarniku. Dodatkowo wymyśliłam do tego puree z czerwonej fasoli, które złagodziło pioruński smak chili 🙂 Dla ostrolubnych jest to potrawa wymarzona 🙂
Składniki :
- 1 tortilla na osobę
- olej
- chili salsa (przepis poniżej)
- puree z czerwonej fasoli (przepis poniżej)
- starty żółty ser
- poszatkowana sałata lodowa
- guacamole
- salsa Pico de Gallo
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Z tortilli wycinamy mniejsze krążki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez 30 sekund z każdej strony.
Na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce układamy enchiladas. Na krążek tortilli kładziemy łyżkę chili salsy, łyżkę puree z fasoli, posypujemy startym serem i przykrywamy krążkiem tortilli. Kładziemy kolejną warstwę chili salsy, łyżeczkę guacamole i straty ser, przykrywamy 3 krążkiem tortilli i polewamy łyżeczkę chili salsy na wierzchu. Zapiekamy w piekarniku pod folią aluminiową przez 25 minut. Posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika by ser się roztopił. Wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Enchiladas możemy podać na poszatkowanych liściach sałaty lodowej, a wierzch udekorować kwaśną śmietaną i salsą Pico de Gallo.
Chili salsa
Składniki :
- 20 wysuszonych papryczek chili
- ¼ szklanki wody
- 6 ząbków czosnku
- sól
- ½ metki tatarskiej lub 50g zmielonej wołowiny
- garść świeżej kolendry
- 1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
Usuwamy łodygi i pestki z papryczek i moczymy w wodzie przez 30 minut. W blenderze umieszczamy czosnek, chili, kolendrę i ¼ szklanki wody i miksujemy na gładką masę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy puszką pomidorów, dodajemy metkę tatarką, solimy do smaku i dusimy bez przykrycia 30 minut.
Puree z czerwonej fasoli
Składniki :
- ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- ½ czerwonej fasoli z puszki, bez wody
- ½ łyżeczki gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
W garnku szklimy cebulkę, dodajemy czosnek i po 30 sekundach resztę składników. Zagotowujemy i mielimy na puree.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
ostrolubna zdecydowanie nie jestem. ale tak cudnie podane na talerzyku zjadłabym z wielką chęcią.
Komentarz - autor: asiejka | 14 Maj, 2010 |
mmm jak pikantne to pewnie bardzo smaczne 🙂
Komentarz - autor: Paula | 14 Maj, 2010 |
nope, can’t find tomatillos in poznan 😦 but red beans sound great for enchilads! I love red beans, especially refried beans in burritos. This looks perfect, great job on the challenge!
Komentarz - autor: Angelica | 14 Maj, 2010 |
pikantnych jedzonek nie mogę, ale jakby to złagodzić trochę 😉
Komentarz - autor: aga-aa | 14 Maj, 2010 |
ja sobie odpuściłam to wyzwanie , głównie z powodu problemów ze skłądnikami w polsce – tomatilos równiez nie do dostania w krk ;/ pozatym nikt u mni enie jest fanem kuchni tex-mex 😉
Komentarz - autor: Joanna | 14 Maj, 2010 |
a ja pikantne tak tak tak i za taką porcyjkę tak pięknie podaną dużo bym dała 🙂
Komentarz - autor: Nobleva | 14 Maj, 2010 |