Monikucha online

Mezze -lutowe wyzwanie Daring Cooks

Mezze – styczniowe wyzwanie The Daring Cooks było pomysłem Michele prowadzącej bloga Veggie Num Nums. Mezze można  porównać do hiszpańskich tapas, jest to bardziej sposób jedzenia niż konkretny przepis. W jego skład wchodzi kilka małych dań serwowanych przed posiłkiem jako przystawka, całość może być również podana jako danie główne.

 Mezze daje gościom możliwość wypróbowania wielu smaków, jest zatem doskonałym pomysłem na imprezowe menu.

 Najpopularniejszymi składnikami są chlebek pita  humus, oliwki, pieczone migdały, ser feta i różne rodzaje mięsa, ale w praktyce składniki możemy dobierać wedle uznania i wypróbować na przykład pieczoną fasolę, sałaty, różnego rodzaju sosy, suszone owoce itp.

 Styczniowe wyzwanie wymagało upieczenia własnej pity i przygotowania humusu pozostawiając dowolność w wyborze pozostałych składników mezze. Ja zdecydowałam się  na owocowo-warzywne szaszłyki z pieczonych pomidorów, ananasa i marynowanej fety, drobiowych skrzydełek duszonych w skórkach  z limonki i cytryny i korzystając z okazji zdecydowałam się przygotować bardzo przez nas lubiane falafle.

 

Z powodu braku doświadczenia z ciastem drożdżowym, chlebek pita był dla mnie zdecydowanie największym wyzwaniem. Zmartwień po drodze było wiele (czy ciasto wyrośnie, czy nie jest za twarde itd…) jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Pita wyszła znakomicie, w piekarniku nadymała się jak balon i można było ją nadziewać po brzegi🙂

 Chlebek pita

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 4 szklanki mąki
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:

Drożdże z dodatkiem cukru rozpuszczamy w ½ szklance ciepłej wody i zostawiamy na 10-15 minut aż woda zacznie się pienić.

W misce mieszamy mąkę z solą, robimy wgłębienie na środku i wlewamy tam roztwór z drożdży. Powoli dolewamy pozostałą szklankę ciepłej wody i za pomocą drewnianej łyżki wszystko mieszamy. Przekładamy ciasto na lekko wyprószony mąką  blat i ugniatamy przez 10-15 minut, w rezultacie otrzymując ciasto elastyczne i gładkie. Przekładamy je do lekko naoliwionej miski i zostawiamy w suchym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia czyli na około 3 godziny (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).

Gotowe ciasto rolujemy w wałek, który kroimy na około 10 równych kawałków. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 225ºC.

Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy w koło o średnicy 12 cm i grubości 0,6 cm. Pieczemy na blaszce na samym dnie piekarnika po około 2 minuty z każdej strony. W piekarniku pita będzie wyglądać jak mały balon, którego nie przebijamy! Po wyjęciu balon opadnie, a my otrzymamy kieszonkę gotową do wypełnienia🙂

 

  Przygotowanie humusu okazało się znacznie mniej pracochłonne i wymagające niż pity. Prostota i smakowitość przekonały mnie ostatecznie, że warto poświęcić kilka minut i zrobić humus w domu. Brak czasu zmusił mnie do użycia kupnej tahini, jednak zamieszczam poniżej przepis, bo jej przygotowanie jest bardzo proste i może ktoś się pokusi.

 Klasyczny humus

Składniki:

  • 450g ciecierzycy z puszki razem z ¼ soku z puszki
  • 3-5 łyżek soku z cytryny (do smaku)
  • 1 ½ łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwy

Przygotowanie:

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę.

 Humus z pieczoną papryką

Składniki:

  • 450g ciecierzycy z puszki razem z ¼ soku z puszki
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 pieczone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwy

Przygotowanie:

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę.

 Humus z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 450g ciecierzycy z puszki razem z ¼ soku z puszki
  • ½ puszki pomidorów
  • 2 łyżki soku z cytryny (do smaku)
  • 1 łyżka tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanej bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwy

Przygotowanie:

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy na gładką masę.

 Tahini czyli pasta sezamowa

Składniki:

  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka sezamu

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 225ºC i opiekamy nasiona sezamu przez 15 minut, często mieszając i uważając, aby się nie spaliły. Studzimy.

Przekładamy nasiona do blendera razem z ½ szklanki oleju i miksujemy na najwyższych obrotach przez minute. Dodajemy pozostałą ½ szklanki oleju i kontynuujemy miksowanie, aż uzyskamy gęstą, gładką masę. Co jakiś czas czyścimy ścianki blendera. Gotową pastę możemy trzymać w lodówce przez kilka tygodni i dobrze wymieszana nigdy nam się nie rozwarstwi.

Falafel to smażone klopsiki z ciecierzycy, serwowane najczęściej w kieszonce z pity z dodatkiem sałaty, humusu i tahini. Przygotowuje się je bardzo szybko, mieląc ciecierzycę z czosnkiem, kolendrą , pietruszką oraz ziołami. Do falafli można użyć ciecierzycy z puszki, jednak znacznie lepsze efekty uzyskamy wykorzystując wcześniej namoczone ziarna.

Falafel

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • ½ cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-6 łyżek mąki

Przygotowanie:

Zalewamy ciecierzycę wodą (co najmniej 3 cm wody powyżej ciecierzycy) i moczymy przez 12-24 godziny.

W blenderze miksujemy ciecierzycę, cebulę, kolendrę, sól, ostrą paprykę, kmin i czosnek póki się wszystko połączy w jednolitą masę, ale nie w puree. Na koniec dodajemy pietruszkę, mąkę i proszek do pieczenia i pulsacyjnie wszystko mieszamy. Powinniśmy widzieć ziarenka ciecierzycy wielkości polowy ziarenek ryżu. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Z uzyskanej masy formujemy male klopsiki i smażymy na głębokim oleju przez kilka minut aż zbrązowieją. W środku falafle pozostaną zielono-brązowe. Na poczatku dobrze uformować i usmażyć jednego – jeżeli rozpadnie się w oleju należy dodać więcej mąki. Gotowe falafle podajemy z chlebem pita, humusem i tahiną na boku.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Luty 14, 2010 - Posted by | chleb, dressingi, dipy i sosy, o jedzeniu i piciu, The Daring Cooks, wegetariańskie | , , , ,

7 komentarzy »

  1. Wspaniała uczta🙂 Eh, przypomniały mi się słoneczne wakacje…

    Miłego Walentego🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Luty 14, 2010 | Odpowiedz

  2. Fajny zestaw na imprezę ostatkową, bo na kolację we dwoje, to trochę tego za dużo;-) Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Luty 14, 2010 | Odpowiedz

  3. bardzo kolorowa uczta🙂

    Komentarz - autor: asiejka | Luty 14, 2010 | Odpowiedz

  4. nie liczac hummusu (za ktorym srednio przepadam) swietna uczte nam tu zgotowalas!🙂

    Komentarz - autor: cudawianki | Luty 14, 2010 | Odpowiedz

  5. Wow, i love your mezze table! Great photography and nice job on so many flavors with the hummus. Your pita bread also puffed up beautifully, congrats on the challenge!

    Komentarz - autor: angelica | Luty 16, 2010 | Odpowiedz

  6. Thank you so much for cooking along with me this month. Your food is just beautiful!

    I really love your blog and though I can’t read the recipes the photos are just stunning. Wow!

    Komentarz - autor: Michele | Luty 16, 2010 | Odpowiedz

  7. […] sałatki jest pietruszka i to ona nadaje kolor i smak potrawie. Tabbouleh doskonale smakuje razem z humusem i falaflami w chlebku pita i tak też często jest podawana. Jest to moim zdaniem zestaw […]

    Pingback - autor: Tabbouleh « Monikucha online | Luty 23, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: