Monikucha online

Tinga de pollo – nadzienie z kurczaka do tostadas

tinga de pollo (1)Uwielbiam kuchnię meksykańską z jej różnorodnymi smakami i  kolorami. Zupa z czarnej fasoli (szczególnie ta serwowana w Red Sombrero w Poznaniu)powala z nóg.   Poniżej zamieszczam przepis na kolejny hit na letnie wieczory.  Przepis jest bardzo prosty, a przy tym lekkki i mało kaloryczny (no może oprócz kwaśnej śmietany🙂 ).  Wersja podstawowa to kurczak ze śmietaną.  Dla urozmaicenia można zaserwować inne dodatki : starty ser żółty, pico de gallo (salsa z pomidorów), guacamole i drobno pokrojoną sałatę lodową.  Są to podstawowe dodatki do tacos, ale spokojnie można je stosować do innych dań również.  Smacznego !

Składniki:

  •  1-2 piersi z kurczaka
  • sok z 2 limonek
  • 1/2 cebuli
  • sól
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki chili chipolte z puszki
  • 5 pomidorów pokrojonych w drobną kostkę lub 1 puszka
  • gęsta, kwaśna śmietana
  • 8 tortilli kukurydzianych

Przygotowanie:

Ugotować pierś z kurczaka w wodzie z solą, sokiem z limonek i cebulą.  Wyjąć z bulionu, ostudzić i podzielić palcami na małe kawałeczki.  Zmiksować chipolte z odrobiną bulionu pozostałego z gotowania kurczaka. 

Plastry cebuli usmażyć z czosnkiem i dodać kurczaka, zmiksowane chipolte i  pomidory pokrojone w drobną kostkę.  Gotować przez 5 minut i dosolić do smaku.

 tinga de pollo                         tinga de pollo (2)           tinga de pollo (3)

Podawać w glinianym garnku obok tostadas, aby każdy sam mógł sobie nakładać.  Tostada to nieduża kukurydziana tortilla usmażona w głębokim tłuszczu. U nas raczej mało dostępna. Łatwo to jednak ominąć. Zwykłą tortille kroimy na cztery kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Na wierzch kładziemy kwaśną śmietanę.  To jest wersja absolutnie podstawowa. Ja do tego nacześciej kroję  salse z pomidorów, pokrojoną w paseczki sałatę lodową i quacamole.  Hmmm, aż mi w brzuchu zaburczało🙂

   dodatki          

Zobacz więcej:

  salsa ze świeżych pomidorów               quacamole           quesadillas

Lipiec 30, 2009 - Posted by | kuchnia meksykańska, kurczak, o jedzeniu i piciu | ,

2 komentarzy »

  1. Zakochałam się w tym daniu!

    Komentarz - autor: agata | Lipiec 30, 2009 | Odpowiedz

  2. Super przepis🙂 Z pewnoscia sprobuje🙂 Juz zapisane🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Lipiec 30, 2009 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: