Monikucha online

Pierogi – sierpniowe wyzwanie Daring Cooks

Pierogi – sierpniowe wyzwanie Daring Cooks – to propozycja LizG, autorki bloga Bits n`Bites i Anuli z Anula`s Kitchen. Jako, że pierogi to kuchenny temat bardzo obszerny i zróżnicowany, dziewczyny z jednej strony zaproponowały kilka własnych przepisów, z drugiej jednak pozostawiły otwartą furtkę dla wszelkiego rodzaju pierogowych eksperymentów z zastrzeżeniem, że farsz i ciasto należy od podstaw przygotować samodzielnie.  

Pierogi należą do dań, które, podobnie jak np. bigos, przygotowuję zwykle raczej z pamięci niż z przepisu, więc sierpniowe wyzwanie dało mi możliwość zabawienia się w coś w rodzaju inżynierii odwrotnej i po całej zabawie spisania mojej receptury.

Dodatkowo, korzystając z okazji postanowiłam przygotować parę rodzajów pierogów: tradycyjne z mięsem, z mięsem i kapustą oraz orientalne na ostro 🙂 Do każdej z wariacji użyłam tego samego ciasta z dodatkiem kurkumy (dzięki czemu miały apetyczny żółciutki kolor) oraz drożdży, które ładnie spulchniły ciasto. 🙂

wersja do druku

Ciasto pierogowe

 Składniki : (około 40-50 pierogów)

  • 3 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki kurkumy
  • 1/8 łyżeczki drożdży
  • ¼ łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, które wcześniej przesiewamy przez sitko. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy, aż się dokładnie połączą. Przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto (powinno być elastyczne). Dzielimy je na 3-4 części, po czym każdą z osobna wałkujemy. Jeżeli ciasto lepi się do rąk lub do wałka, należy dodać więcej mąki (posypujemy blat i nacieramy mąką wałek). Wycinamy z ciasta kółka, na które nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy.

Gotowe pierogi możemy ugotować od razu lub zamrozić. Kilka przydatnych porad:

  • Pierogi możemy zamrozić przed lub po ich ugotowaniu (jeżeli mrozimy po ugotowaniu, pierogi powinniśmy ugotować al dente).
  • Nie rozmrażamy pierogów przed gotowaniem, wrzucamy je zamrożone do wrzącej, osolonej wody.
  • Jeżeli przygotowujemy pierogi z różnym nadzieniem, gotujemy je osobno.
  • Zlepiając pierogi, uważamy, aby nadzienie nie wychodziło z ciasta, inaczej podczas gotowania pieróg rozpadnie się.

 

Pierogi z farszem mięsnym najpierw ugotowałam w osolonej wodzie, podsmażyłam na oliwie i podałam z kwaszoną kapustą i kruszonką z boczku.

Pierogi z mięsem i kapustą przygotowałam jak chińskie pierożki (więcej znajdziesz tu).

Pierogi orientalne na ostro ugotowałam w osolonej wodzie al dente i usmażyłam w głębokim tłuszczu.

Kapusta kwaszona do farszu:

Składniki :

  • 1 kg kapusty kwaszonej
  • 30g suszonych grzybów
  • 2 suszone papryczki chili
  • 4 liście laurowe
  • 1-2 łyżki smalcu
  • 10g wędzonki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie :

Kapustę razem z suszonymi grzybami, liśćmi laurowymi, papryczką chili i wędzonką  zalewamy wodą (tyle wody, aby przykryła całą kapustę) i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny (kapusta musi być miękka). Gotową kapustę odcedzamy, wyciągamy papryczki chili, liście laurowe i wędzonkę. Dodajemy smalec, solimy i pieprzymy. 

Farsz mięsny

Składniki :

  • 350g mielonej wołowiny
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ½ łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka chili
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

 Przygotowanie :

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy mięso i pozostałe składniki. Dobrze mieszamy i smażymy aż mięso będzie gotowe.

Farsz mięsno-kapuściany

Składniki :

  • 1 szklanka kapusty kwaszonej, przygotowanej według przepisu powyżej
  • 1 szklanka farszu mięsnego, przygotowanego według przepisu powyżej

 Przygotowanie :

 W misce mieszamy dokładnie kapustę z mięsem.

      Kruszonka z boczku

      Składniki :

  • 150g dobrze wysmażonego boczku

      Przygotowanie :

      Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.

        Farsz orientalny na ostro

        Składniki :

  • 150g mielonej wołowiny
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • ¼ szklanki sosu sweet chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm startego imbiru
  • ½ łyżeczki wiórków kokosowych
  • Olej do smażenia

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę. Dodajemy mięso i pozostałe składniki, po czym wszystko smażymy aż mięso będzie gotowe i płyn z patelni wyparuje.

Pierogi z orientalnym nadzieniem najpierw gotujemy al dente, później smażymy w głębokim tłuszczu.

Smacznego 🙂

 

 

 

 ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

 

 

 

 

 

 

 

 

14 sierpnia, 2010 - Posted by | kuchnia polska, o jedzeniu i piciu, The Daring Cooks | , , , , ,

11 Komentarzy »

  1. U Ciebie zawsze przepis full wypas. I taki, że od razu by się zjadło:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  2. Nie muszę Ci chyba mówić, że pierogi lubię … rzecz oczywista, jeszcze bardziej oczywiste jest to, że mam taki sam wałek, he he

    Komentarz - autor: Nobleva | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  3. uwielbiam takie relacje z przygotowań.
    zapomniałam że istnieje coś takiego jak DC lub DB, muszę tam zaglądnąć (:

    Komentarz - autor: viridianka | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  4. podobaja mi sie – chrupiace, przypiecozne, boskie.

    Komentarz - autor: kuchareczka | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  5. OJ az chce sie je schrupac:)

    Komentarz - autor: gosiaa99 | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  6. rewelacja! ale muszą być pyszne takie pierogi 🙂

    Komentarz - autor: Paula | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  7. Zaszalalas, nie ma co.
    Ja poprosze orientalne, oczywiscie.

    Komentarz - autor: thiessa | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  8. kobieto, ja przez ciebie ślinotoku dostałam! one wyglądają bosko! śliczne zdjęcia, idealne pierogi, marzenie!

    Komentarz - autor: aga-aa | 14 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  9. Wiosenka, z tym full wypas to bym nie przesadzala, ale staram sie jak moge 🙂
    Ewa, walek jest faktycznie charakterystyczny, w Poznaniu takich nie widzialam 🙂
    Viridianka, na DB nie mam czasu, ale DC polecam, bo to fajna zabawa 🙂
    Kuchareczka, zdecydowanie przypieczone pierogi smakuja lepiej 🙂
    Gosia, do robory w takim razie, 80 pierogow wystarczy na duzo chrupania 🙂
    Paula, skromnie piszac byly pyszniutkie 🙂
    Thiessa, szalenstwo w kuchni to moja specjalnosc 🙂
    Aga, i o to wlasnie chodzi!!:)

    Komentarz - autor: Monikucha | 16 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  10. Moniko, co za wspaniałości!!!

    kupuję zwłaszcza pierogi z farszem orientalnym, bo takich chyba nie próbowałam

    Komentarz - autor: Nina | 16 sierpnia, 2010 | Odpowiedz

  11. Bardzo długo szukałem tak wyszukanego przepisu. Jak postanowiłem tak zrobiłem, przyznam szczerze nowość w mojej kuchni. Pierogi jak zwykle podaję z barszczem czerwonym (wywar plus koncentrat barszczu z buraków z Pińczów) i wszystko gra znakomicie smakując. Polecam każdemu kto odkrywa ten rejon kulinarny. Pozdrawiam.

    Komentarz - autor: Rafał | 22 października, 2014 | Odpowiedz


Dodaj komentarz