Monikucha online

Masło orzechowe – lipcowe wyzwanie Daring Cooks

Przygotowanie domowego masła orzechowego i wykorzystanie go w przepisie to kolejne, lipcowe wyzwanie Daring Cooks, którego autorkami są Margie prowadząca bloga More Please i Natashya z bloga Living in the Kitchen with Puppies.

Masło orzechowe, które najczęściej stosowane jest przy wypieku słodkości jako składnik ciastek, babek, czy tortów, w lipcowym wyzwaniu należało wykorzystać w gotowaniu. W kuchni azjatyckiej i afrykańskiej już dawno odkryto zalety masła orzechowego jako substytutu produktów mlecznych i oleistych. Możemy z powodzeniem wykorzystać je jako zagęszczacz do sosów, dip do grillowanych mięs, warzyw i owoców lub do smarowania tostów i naleśników.

Mając do wyboru orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pecan, macadamia, migdały i nerkowce zdecydowałam się na te ostatnie, wykorzystując masło w przepisie na azjatycką sałatkę z makaronem.

Masło orzechowe z nerkowców

Składniki : (1/2 szklanki masła orzechowego)

  • 1 szklanka nerkowców

Przygotowanie:

Nerkowce wkładamy do robota kuchennego i mielimy, aż do uzyskania gładkiej masy, około 2 minut.

Porady dotyczące przygotowania domowego masła orzechowego:

  • Schemat przygotowania domowego masła orzechowego jest praktycznie taki sam, niezależnie od tego, jakie orzechy wykorzystujemy.
  • Wkładamy orzechy do robota kuchennego i mielimy tak długo, aż uzyskamy masło. Proces ten przebiega w następujących etapach: najpierw orzechy zmienią się w proszek lub puder, następnie zaczną łączyć się w kępki i odchodzić od ścianek robota, aby na końcu połączyć  się w jednolitą, gładką masę. Całkowity czas (1-4 minuty) zależy od rodzaju orzechów, ich twardości i zawartości oleju. 

  • Aby uzyskać bardziej kremowe i gładkie masło można podczas mielenia dodać odrobinę oleju. Dodajemy małą łyżeczkę oleju do bardziej tłustych orzechów jak nerkowce lub łyżkę stołową do orzechów twardych i suchych jak migdały.
  • Sól dodajemy według preferencji.
  • Orzechy przed zmieleniem można podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10 minut. Nie wpłynie to na smak masła, jedynie na  kolor.
  • Z 1 szklanki orzechów otrzymamy ½ szklanki masła orzechowego.
  • Konsystencja i tekstura masła zależy od rodzaju orzechów jakie wykorzystamy:

MIGDAŁY: gęste masło uzyskamy po 3-4 minutach mielenia

NERKOWCE: gładkie masło otrzymamy po 2 minutach mielenia

ORZECHY LASKOWE: twarde, gęste, ziarniste masło uzyskamy po 2-

3 minutach mielenia.

MACADAMIA: miękkie i gładkie masło uzyskamy po 2 minutach mielenia

ORZECHY ZIEMNE: gęste i ziarniste masło uzyskamy po 2-3 minutach

ORZECHY PECAN: bardzo miękkie, oleiste masło uzyskamy po 1-2 minutach mielenia

ORZECHY WŁOSKIE: bardzo miękkie i oleiste masło uzyskamy po 1-2 minutach mielenia

  • Wykorzystując masło orzechowe jako substytut kremówki w sosach, najpierw musimy wymieszać masło z wodą w proporcji 1:2. np. ¼ szklanki masła i ½ szklanki wody.

 

Azjatycka sałatka z makaronem i dressingiem z nerkowców.

Dressing z nerkowców: (1 ½ szklanki)

Składniki :

  • ½ szklanki masła orzechowego z nerkowców
  • 1cm świeżego imbiru, drobno posiekany
  • 8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • ¼ szklanki + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka sosu chili
  • Sól do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Czosnek i imbir również powinien być zmielony.

Dopasowujemy konsystencje dodając wody lub masła orzechowego.

Azjatycka sałatka z makaronem:

 :

  • 225g makaronu ryżowego lub np somen
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 225g krewetek
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w 1cm paski
  • ½ marchewki, pokrojonej w długie, cienkie paski
  • 1/3 główki sałaty pekińskiej, poszatkowanej
  • 1 zielony ogórek, pokrojony w krążki
  • ¼ szklanki dymki, pokrojonej w paski
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanych nerkowców do ozdoby
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie :

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Pierś kurczaka dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką cukru. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty dodajemy krewetki. Ostudzoną pierś drzemy widelcem na mniejsze kawałki.

Rozgrzewamy woka, dodajemy ½ łyżki oleju i smażymy paski papryki przez 1-2 minuty po czym odstawiamy.

Rozgrzewamy kolejną ½ łyżki oleju i smażymy kapustę pekińską przez 1-2 minuty i znów odstawiamy.

W  misce mieszamy makaron, paprykę, sałatę pekińską, ogórka, marchewkę, bazylię i kurczaka. Dodajemy około ¾ szklanki dressingu z nerkowców i mieszamy (można dodać więcej). Przekładamy na talerz, posypujemy krewetkami, dymką i nerkowcami. Podajemy spryskane sokiem z limonki lub z ćwiartką limonki na boku.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Lipiec 14, 2010 - Posted by | krewetki, kuchnia tajska, kurczak, makaron, o jedzeniu i piciu, orientalne, owoce morza, sałatki, The Daring Cooks | , , , ,

8 komentarzy »

  1. Egzotycznie i zaskakująco.
    i cudowne zdjęcia!

    Komentarz - autor: Panna M | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  2. też ostatnio przeglądałam przepisy z masłem przechowym i myślałam o wykorzystaniu go…

    Moniko, a czy takie domowe masło orzechowe smakuje tak dobrze jak to ze sklepu?

    Komentarz - autor: Nina | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  3. wygląda smakowicie!

    Komentarz - autor: Paula | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  4. chciałabym spróbować takiego domowego masła, wszystko co homemade uwielbiam (:

    Komentarz - autor: viridianka | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  5. That home made nut butter looks amazing and the final dish looks stunning wonderful photographs. Well done on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia.

    Komentarz - autor: Audax Artifex | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  6. Panna M, sałatka na zywo wygladala zdecydowanie apetyczniej🙂
    Nina, domowe maslo smakuje ciut inaczej niz ze sklepu. Jest bardziej geste, brakuje w nim soli, a podczas przechowywania w lodówce twardnieje. Moze maslo np. z orzeszkow ziemnych w smaku bardziej przypomina kupne? Nie przepadam za smakiem masla orzechowego, ale w sosach lub dressingach sprawdza sie niewiarygodnie dobrze. Polecam!
    Paula, oj bylo smakowite🙂
    Viridianka, szklanka orzechów, 4 minuty i masz gotowe domowe maslo, do dziela🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  7. Fantastyczna sałatka! Po prostu moje smaki. A bazylia do tego koniecznie tajska.

    Komentarz - autor: thiessa | Lipiec 14, 2010 | Odpowiedz

  8. Mniam ,mniam wspaniale się czyta i ogląda. Inspirujące.Masła orzechowe….i sosy.Tylko czemu narzuciłam sobie jakieś diety????Ale zrobię taka sałatkę. I zapiszę Twojego bloga , abym mogła powracać.Szukaj smaków Panno M.

    Komentarz - autor: jolika | Lipiec 25, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: