Masło orzechowe – lipcowe wyzwanie Daring Cooks
Przygotowanie domowego masła orzechowego i wykorzystanie go w przepisie to kolejne, lipcowe wyzwanie Daring Cooks, którego autorkami są Margie prowadząca bloga More Please i Natashya z bloga Living in the Kitchen with Puppies.
Masło orzechowe, które najczęściej stosowane jest przy wypieku słodkości jako składnik ciastek, babek, czy tortów, w lipcowym wyzwaniu należało wykorzystać w gotowaniu. W kuchni azjatyckiej i afrykańskiej już dawno odkryto zalety masła orzechowego jako substytutu produktów mlecznych i oleistych. Możemy z powodzeniem wykorzystać je jako zagęszczacz do sosów, dip do grillowanych mięs, warzyw i owoców lub do smarowania tostów i naleśników.
Mając do wyboru orzechy włoskie, laskowe, ziemne, pecan, macadamia, migdały i nerkowce zdecydowałam się na te ostatnie, wykorzystując masło w przepisie na azjatycką sałatkę z makaronem.
Masło orzechowe z nerkowców
Składniki : (1/2 szklanki masła orzechowego)
- 1 szklanka nerkowców
Przygotowanie:
Nerkowce wkładamy do robota kuchennego i mielimy, aż do uzyskania gładkiej masy, około 2 minut.
Porady dotyczące przygotowania domowego masła orzechowego:
- Schemat przygotowania domowego masła orzechowego jest praktycznie taki sam, niezależnie od tego, jakie orzechy wykorzystujemy.
- Wkładamy orzechy do robota kuchennego i mielimy tak długo, aż uzyskamy masło. Proces ten przebiega w następujących etapach: najpierw orzechy zmienią się w proszek lub puder, następnie zaczną łączyć się w kępki i odchodzić od ścianek robota, aby na końcu połączyć się w jednolitą, gładką masę. Całkowity czas (1-4 minuty) zależy od rodzaju orzechów, ich twardości i zawartości oleju.
- Aby uzyskać bardziej kremowe i gładkie masło można podczas mielenia dodać odrobinę oleju. Dodajemy małą łyżeczkę oleju do bardziej tłustych orzechów jak nerkowce lub łyżkę stołową do orzechów twardych i suchych jak migdały.
- Sól dodajemy według preferencji.
- Orzechy przed zmieleniem można podpiec w piekarniku w 180ºC przez 10 minut. Nie wpłynie to na smak masła, jedynie na kolor.
- Z 1 szklanki orzechów otrzymamy ½ szklanki masła orzechowego.
- Konsystencja i tekstura masła zależy od rodzaju orzechów jakie wykorzystamy:
MIGDAŁY: gęste masło uzyskamy po 3-4 minutach mielenia
NERKOWCE: gładkie masło otrzymamy po 2 minutach mielenia
ORZECHY LASKOWE: twarde, gęste, ziarniste masło uzyskamy po 2-
3 minutach mielenia.
MACADAMIA: miękkie i gładkie masło uzyskamy po 2 minutach mielenia
ORZECHY ZIEMNE: gęste i ziarniste masło uzyskamy po 2-3 minutach
ORZECHY PECAN: bardzo miękkie, oleiste masło uzyskamy po 1-2 minutach mielenia
ORZECHY WŁOSKIE: bardzo miękkie i oleiste masło uzyskamy po 1-2 minutach mielenia
- Wykorzystując masło orzechowe jako substytut kremówki w sosach, najpierw musimy wymieszać masło z wodą w proporcji 1:2. np. ¼ szklanki masła i ½ szklanki wody.
Azjatycka sałatka z makaronem i dressingiem z nerkowców.
Dressing z nerkowców: (1 ½ szklanki)
Składniki :
- ½ szklanki masła orzechowego z nerkowców
- 1cm świeżego imbiru, drobno posiekany
- 8 ząbków czosnku, zmiażdżonych
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- ¼ szklanki + 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka sosu chili
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Czosnek i imbir również powinien być zmielony.
Dopasowujemy konsystencje dodając wody lub masła orzechowego.
Azjatycka sałatka z makaronem:
:
- 225g makaronu ryżowego lub np somen
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 225g krewetek
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w 1cm paski
- ½ marchewki, pokrojonej w długie, cienkie paski
- 1/3 główki sałaty pekińskiej, poszatkowanej
- 1 zielony ogórek, pokrojony w krążki
- ¼ szklanki dymki, pokrojonej w paski
- ¼ szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanych nerkowców do ozdoby
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie :
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
Pierś kurczaka dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką cukru. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty dodajemy krewetki. Ostudzoną pierś drzemy widelcem na mniejsze kawałki.
Rozgrzewamy woka, dodajemy ½ łyżki oleju i smażymy paski papryki przez 1-2 minuty po czym odstawiamy.
Rozgrzewamy kolejną ½ łyżki oleju i smażymy kapustę pekińską przez 1-2 minuty i znów odstawiamy.
W misce mieszamy makaron, paprykę, sałatę pekińską, ogórka, marchewkę, bazylię i kurczaka. Dodajemy około ¾ szklanki dressingu z nerkowców i mieszamy (można dodać więcej). Przekładamy na talerz, posypujemy krewetkami, dymką i nerkowcami. Podajemy spryskane sokiem z limonki lub z ćwiartką limonki na boku.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Egzotycznie i zaskakująco.
i cudowne zdjęcia!
też ostatnio przeglądałam przepisy z masłem przechowym i myślałam o wykorzystaniu go…
Moniko, a czy takie domowe masło orzechowe smakuje tak dobrze jak to ze sklepu?
wygląda smakowicie!
chciałabym spróbować takiego domowego masła, wszystko co homemade uwielbiam (:
That home made nut butter looks amazing and the final dish looks stunning wonderful photographs. Well done on this challenge. Cheers from Audax in Sydney Australia.
Panna M, sałatka na zywo wygladala zdecydowanie apetyczniej 🙂
Nina, domowe maslo smakuje ciut inaczej niz ze sklepu. Jest bardziej geste, brakuje w nim soli, a podczas przechowywania w lodówce twardnieje. Moze maslo np. z orzeszkow ziemnych w smaku bardziej przypomina kupne? Nie przepadam za smakiem masla orzechowego, ale w sosach lub dressingach sprawdza sie niewiarygodnie dobrze. Polecam!
Paula, oj bylo smakowite 🙂
Viridianka, szklanka orzechów, 4 minuty i masz gotowe domowe maslo, do dziela 🙂
Fantastyczna sałatka! Po prostu moje smaki. A bazylia do tego koniecznie tajska.
Mniam ,mniam wspaniale się czyta i ogląda. Inspirujące.Masła orzechowe….i sosy.Tylko czemu narzuciłam sobie jakieś diety????Ale zrobię taka sałatkę. I zapiszę Twojego bloga , abym mogła powracać.Szukaj smaków Panno M.