Monikucha online

Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczej

butternut_grzankaButternut squash czyli dynia piżmowa jest dosyć charakterystycznym owocem. Wskazówki dotyczące  gotowania znajdziecie tutaj.  Curry z dyni jest daniem wszechstronnym :) Jak na zdjęciu widać można je zjeść na wiele sposobów. W tym przypadku na grzance z kawałkiem pieczonego łososia i świeżą kolendrą.  Wcześniej to samo curry jadłam z ryżem.  Możesz do niego wkroić kurczaka albo rybę. Jak widzisz przepis jest tylko bazą do eksperymetów i daje wiele możliwości. Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia  i  nie zajmnie nam dłużej niż 30-40 minut od momentu chwycenia noża do ręki :)

Składniki:

  • 1 butternut squash
  • 1 cebula
  • 500 g warzyw: brokuł, marchewki, pietruszki, ziemniaków, cukini itd (możesz dodać te warzywa, które lubisz)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1,5 cm obranego i świeżo staretgo korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/2 łyżeczka soli (albo do smaku)
  • sok z 1 limonki
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

Pasta curry:  Cebulę, czosnek, imbir,  szafran, sól, sok z limonki i oliwę z oliwek wkładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.

Obieramy butternut squash (najlepiej obieraczką do ziemnaków), wydrążamy pestki i kroimi na kwadraty wielkości 1-1,5 cm.   Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzewamy łużeczkę oleju i dodajemy pastę curry i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, butternut squash i dokładnie mieszamy z curry. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy.  Gotujemy na średnim ogniu, bez przykrycia przez około 10-15 minut, dopóki warzywa zmiękną i sos zgęstnieje.  Mieszamy od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty , możemy dodać wody.   Całość posypujemy świeża posiekaną kolendrą.

Jeżeli wolimy słodszą wersję możemy dodać rodzynek.  Smaczego :)

About these ads

Lipiec 22, 2009 - Posted by | Dynia, kuchnia tajska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wegetariańskie, zakąski | , ,

5 komentarzy »

  1. [...] czekoladowo-waniliowyDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczejDoskonała pieczona pierś kurczakaWołowina z brokułami po chińskuRisotto z tuńczykiem, kaparami [...]

    Pingback - autor: Babeczki szpinakowo-marchewkowe « Monikucha online | Październik 26, 2009 | Odpowiedz

  2. Witam,

    Twoj przepis wyglada niesamowicie smacznie ! Mam tylko pytanie: czy w skladnikach na paste curry nie nalezy dodac samej przyprawy curry ? Jedynie te skladniki, ktore podalas?

    Pozdrawiam :)

    komentarz - autor: Iwona | Październik 27, 2009 | Odpowiedz

  3. Iwona, w tym przepisie akurat nie dodaje się curry, tylko te składniki co widzisz :) Powodzenia w gotowaniu i smacznego!

    komentarz - autor: Monikucha | Październik 31, 2009 | Odpowiedz

  4. [...]   Butternut squash curry po tajsku czyli dynia piżmowa inaczej [...]

    Pingback - autor: Top 10 przepisów w 2009 « Monikucha online | Styczeń 4, 2010 | Odpowiedz

  5. zrobcie sobie z niej frytki – sa zajebiste

    komentarz - autor: daniel | Październik 19, 2011 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 74 other followers

%d bloggers like this: