Monikucha online

Gazpacho shooters

Gazpacho to klasyczny hiszpański chłodnik na bazie pomidorów, bardzo popularny nie tylko w Andaluzji, z której się wywodzi, ale również Portugalii i w Ameryce Południowej.  Przedstawiam gazpacho w wersji nieznacznie odbiegające od klasycznej, w której zamiast surowych warzyw, wykorzystałam pieczone pomidory i paprykę, a  chłodnik podałam w indywidualnych kieliszkach na szybkie orzeźwienie😉

wersja do druku

 Składniki :

  • 1 zielony ogórek, pokrojony w drobną kostkę, bez pestek, ze skórką
  • ¼ zielonego ogórka, pokrojonego w słupki, do ozdoby
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 4 nieobrane ząbki czosnku
  • 3 szklanki soku pomidorowego
  • ¼ szklanki octu winnego
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ szklanki świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka tabasco

 Przygotowanie:

 Nagrzewamy piekarnik do 230ºC.

 Paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki.

Na dużej blaszce układamy ćwiartki papryki i czosnek. Pieczemy w piekarniku 15 minut, dodajemy pomidory i pieczemy kolejne 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone papryki i pomidory obieramy ze skórki i przekładamy do blendera razem z 1 pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy sok pomidorowy, ocet, oliwę z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem tymiankiem, bazylią, tabasco i dokładnie mieszamy na wysokich obrotach, aż wszystkie składniki połączą się w krem. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Gazpacho jest tym lepsze im dłużej stoi w lodówce🙂

Podajemy w kieliszkach w jednym słupkiem zielonego ogórka🙂

Jeżeli zdecydujemy się podać gazpacho w tradycyjny sposób, w salaterkach, zachowujemy po 2 łyżki drobno pokrojonego ogórka i cebuli, którymi przyozdabiamy salaterki.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Sierpień 10, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu, papryka, wegetariańskie, zupy | , , ,

12 komentarzy »

  1. Moje pierwsze skojarzenie to Krwawa Mary;-)
    I drinka i gazpacho lubię;-)
    Pozdrawiam;-)

    Komentarz - autor: grumko | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  2. Wstyd sie przyznac ale ja gazpacho jeszcze nie jadlam🙂 Mysle jednak, ze z pieczonych warzyw musi byc przepyszne.

    Komentarz - autor: majka | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  3. Napewno smakuje rewelacyjnie:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  4. o, jak tu pysznie!

    Komentarz - autor: Paula | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  5. Uwielbiam gazpacho! W Twoim wydaniu wygląda fantastycznie i z pewnością tak właśnie smakuje! Gratulacje za aranżację:) Pzdr Aniado

    Komentarz - autor: aniado | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  6. wspaniale sie prezentuje!!!!!

    Komentarz - autor: Gosia | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  7. ciekawe czy moja Sis skosztuje gazpacho, bo jest właśnie w Hiszpanii (:

    Komentarz - autor: viridianka | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  8. Moniko, rewelacja!

    Komentarz - autor: Nobleva | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  9. Pysznie u Ciebie. :-)Uwielbiamy gazpacho, też piekę do niego warzywa. Sposób podania bardzo do mnie przemawia.🙂

    Komentarz - autor: Krokodyl | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  10. poproszę kieliszeczek chłodniczku… duchota dzisiaj u mnie straszna🙂

    Komentarz - autor: myniolinka | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  11. forma podania jest urocza

    Komentarz - autor: asiejka | Sierpień 10, 2010 | Odpowiedz

  12. […] paprykę podajemy osobno. Serwujemy z kromką chleba. W tym przypadku dodatkowo do tataru podałam gazpacho shooters.  […]

    Pingback - autor: Befsztyk tatarski « Monikucha online | Sierpień 22, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: