Monikucha online

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym jest chyba najbardziej popularnym daniem kuchni kantońskiej na świecie. Zaraz po nim klasyfikuje się chyba danie chow mein. O ile chow mein daje nam duży wachlarz możliwości ( możemy tam wrzucić praktycznie wszystko),  danie „sweet and sour”  powinno smakować za każdym razem tak samo.  Cały sekret tej potrawy leży w odpowiednim dobraniu proporcji między słodkością a kwasowością sosu.  Ze względu na swoją popularność sos słodko-kwaśny doczekał się wielu swoich wersji. Poniżej zamieszczam oryginalny przepis z Kantonu, miasta narodzin tej potrawy.

 

Składniki:

  •  300g wieprzowiny
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 peczku dymki
  • 1 mała czerwona papryczka chilli

Marynata:

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki octu ryżowego

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki, doprawiona solą i pieprzem
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 120 ml wywaru mięsnego (kostka rosołowa) albo wody

Przygotowanie:  

Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Połącz ze soba składniki marynaty , zalej mięso i marynuj przez około 15-20 minut.  W tym czasie umyj i pokrój na kawałki paprykę. Przygotuj papryczke chilli. Jeżeli masz jednorazowe, foliowe rękawiczki w kuchni, użyj ich do przygotowania chilli. Wydrąż pestki i pokrój bardzo drobno.  W wysokim garnku  nagrzej olej (ok 2 szklanek).

Połącz składniki na ciasto. Powino być gęste, ale leiste.  Wrzuć zamarynowane kawałki mięsa i dobrze wymieszaj.  Wrzuć kawałki mięsa do oleju i smaż przez 3-4 minuty, mieszając i odzielając kawałki od siebie.  Wyłów i osusz na papierowym ręczniku.

W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na sos i zagotuj.

Rozgrzej wok i dodaj olej. Wrzuć czosnek, paprykę, dymkę i papryczkę chilli. Smaż ciągle mieszając przez około 2-3 minuty.  Dodaj wieprzowinę  i ciągle mieszaj, aż  mięso nabierze złocistego koloru.  Wlej do woka zagotowany sos i dokładnie wymieszaj.  Podawaj z makaronem lub ryżem.

Ja jak zwykle dodałam jeszcze kiełki fasoli mung.

Zobacz również:

wołowina z brokułami   kurczak chow mein

Maj 3, 2009 - Posted by | kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wieprzowinka | , , ,

5 komentarzy »

  1. pomidory w kuchni chińskiej???

    Komentarz - autor: mc | Listopad 6, 2010 | Odpowiedz

  2. mc, jak najbardziej🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 6, 2010 | Odpowiedz

  3. N=MUSZE TO ZROBIC KONIECZNIW

    Komentarz - autor: tNCULA | Sierpień 18, 2011 | Odpowiedz

  4. o co dokladnie chodzi z tym ciastem? trzeba go wymieszac z miesem , dobrze zrozumialem?:)

    Komentarz - autor: matthew | Marzec 31, 2012 | Odpowiedz

  5. Matthew, dobrze zrozumiales🙂 Przygotuj ciasto w misce, dodaj mieso i dobrze wymieszaj. Potem usmaż wieprzowinę na goracym tluszczu, jak frytki🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Marzec 31, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: