Monikucha online

Sos do sałatek: balsamiczny winegret

Jednym z moich ulubionych sosów do sałatek, zaraz po miodowo-musztardowym jest najbardziej chyba znany i popularny dressing, czyli winegret balsamiczny. Uważam, że najlepiej komponuje się z sałatkami zawierającymi boczek lub ser blue, bo świetnie równoważy ich słonawy smak, ale jest na tyle uniwersalny, że może być (i bywa), szeroko stosowany do sałatek  najróżniejszych.

 Składniki :

  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru, opcjonalnie*
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy wszystkie składniki. W powyższego przepisu wychodzi 250 ml dressingu.

* Jeżeli używamy dobrej jakości octu balsamicznego cukier będzie niepotrzebny. Jeżeli jednak mamy gorszej jakości ocet cukier zbalansuje jego zbytnią kwaskowość.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

     

7 czerwca, 2010 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, o jedzeniu i piciu | ,

5 Komentarzy »

  1. uwielbiam 🙂 rozpusta, maczam w nim chleb i zajadam 😀

    Komentarz - autor: cozerka | 7 czerwca, 2010 | Odpowiedz

  2. super pomysł!

    Komentarz - autor: Paula | 7 czerwca, 2010 | Odpowiedz

  3. Muszę spróbować, sama tylko nie wiem czy mój ocet balsamiczny jest dobrej jakości?

    Komentarz - autor: Ewa | 7 czerwca, 2010 | Odpowiedz

  4. Ewa, jezeli dressing bedzie dla ciebie za kwasny po prostu dodaj cukier 🙂
    Cozerka, maczany chleb hmm, musze spobowac 🙂
    Paula, dzieki 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 7 czerwca, 2010 | Odpowiedz

  5. Sos jest super ja robie jeszcze inną wersje dodaje jeszcze łyżeczkę musztardy, zamiast cukru użuwam 2 łyżeczek miodu. Pozdrawiam Paweł

    Komentarz - autor: Pawlinek | 9 czerwca, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz