Monikucha online

Golonki po balijsku z ryżem Nasi Kebuli

Bardzo lubię golonki i nigdy nie robiłam ich sama. Dotychczas najlepsze golonki jadłam u mojej teściowej, z fasolką i grochem, pierwsza klasa. W poszukiwaniu przepisu na balijską zupę z sambalem, natrafiłam właśnie na poniższy przepis. Myślę sobie, czemu nie. Czas najwyższy samemu zrobić golonkę !

Składniki :

  • 2 duże golonki
  • 8 szalotek
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ½ startej białej rzodkwi
  • 1 marchew, starta
  • duża garść świeżych liści szpinaku
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
  • 1 łyżka sambal oelek
  • 1 łyżka kurkumy
  • ½  łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion kolendry, zmiażdżonych
  • 1 szklanka wywaru z kurczaka (przepis)
  • garść  solonych orzeszków
  • do przybrania: świeża kolendra, biały sezam

Przygotowanie:

Gotujemy golonki w osolonej wodzie przez 45 minut lub dopóki będą miękkie.

W tym czasie w garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotki przez około 5 minut lub dopóki zaczną brązowieć. Dodajemy wtedy resztę składników oprócz wywaru i pomidorów i smażymy wszystko około 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy wywar i pomidory. Dusimy na małym ogniu, bez przykrywki około 10-15 minut. Dodajemy golonki . Jeżeli sos zrobił się za gęsty, to dodajemy więcej wywaru. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze około 10 minut. Golonki powinny być miękkie, aby mięso same odchodziło od kości.

NASI  KEBULI (4 porcje)

Składniki :

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 nasiona kardamonu, zgniecione
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 1 laska cynamonu, w całości
  • 2 cm trawy cytrynowej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • ½ pęczku dymki, drobno pokrojonej
  • 1 okrąg ananasa, drobno pokrojony
  • 4 goździki
  • 1 łyżka suszonek kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • ½ łyżeczki gałki muszktałowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W dużym garnku, że szczelną przykrywką nagrzewamy olej. Smażymy cebulę aż zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i smażymy około 2-3 minut. Dodajemy ryż i smażymy, aż stanie się przezroczysty. Zalewamy 2 szklankami wody lub wywaru i przykrywamy pokrywką. Gotujemy tak długo, dopóki ryż wsiąknie całą wodę i dostawiamy na 15 minut, cały czas bez podnoszenia przykrywki. Po 15 minutach, gotowy ryż mieszamy widelcem, aby stał się bardziej sypki. Przed podaniem wyciągamy trawę cytrynową i laskę cynamonu.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Advertisements

Grudzień 4, 2009 - Posted by | golonka, kuchnia balijska, o jedzeniu i piciu, ryż, wieprzowinka | , , ,

3 komentarze »

  1. Oszołomiło mnie, to musi byc rewelacyjne:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Grudzień 4, 2009 | Odpowiedz

  2. Jestem pod wrazeniem! zdjecia wygladaja jak z menu jakies restauracji!! PySznosc

    Komentarz - autor: gosiaa99 | Grudzień 4, 2009 | Odpowiedz

  3. mmmm uwielbiam kuchnię Balijską:) kiedy byłam na Bali ( tęsknie za tą przepiękną, gorącą wyspą, mówię wam… nikt tego nie zrozumie dopóki sam tam nie pojedzie)na wakacjach nie chciałam nic innego jeść jak tylko dania i przysmaki tubylcze… pamiętam że raz jadłam suchą wędzoną rybę (nie wyobrażacie sobie JAK sucha była… wyglądała jak brązowa wata cukrowa…)z przyprawami i ryżem zawiniętą w papierowym rożku. kupiliśmy ten przysmak kiedy jechaliśmy przez góry w budce przy poboczu:) Pamiętam zapach duriana kiedy przejeżdżało się obok stoiska i auto wypełniał jego smród:D Było Cudownie:)

    Komentarz - autor: razorlina | Czerwiec 15, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: