Monikucha online

Czekoladowy mus z mascarpone w koszyczkach z białej czekolady

Dzisiejszy wpis powinien zainteresować wszystkich wielbicieli czekolady, a szczególnie tych, którzy nie mogą się zdecydować i dokonać wyboru między czekoladą białą i czarną (jak na przykład ja🙂 ) Babeczki przedstawione na zdjęciach są połączeniem obu jej rodzajów, a w efekcie otrzymujemy elegancki czekoladowy deser: koszyczki zrobione z białej czekolady i wypełnione ciemnym kremowym czekoladowym musem z lekką nutka wanilii i migdałami. Czegóż można chcieć więcej?🙂

Składniki : (8 sztuk)

  • 225g białej czekolady
  • 125g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 225g serka mascarpone
  • 50g posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Biała czekolada do ozdoby

Przygotowanie:

8 foremek do babeczek wykładamy papierem. Najlepiej sprawdzają się foremki silikonowe, odpada wówczas konieczność wykładania ich papierem, a sam efekt jest o wiele ładniejszy i łatwiejszy do uzyskania. Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka rozprowadzamy czekoladę po ściankach i dnie foremek tak, by wewnątrz po skrzepnięciu powstały czekoladowe foremki/koszyczki.

 

Ten etap podzielony jest na 2 kroki: po nałożeniu pierwszej warstwy foremki wkładamy na 30 minut do zamrażalnika, by czekolada stwardniała, po czym ponownie roztapiamy białą czekoladę i nakładamy drugą warstwę. Po tym kroku wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę by stwardniały na dobre.

Następnie przygotowujemy mus. Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy. Za pomocą miksera ubijamy kremówkę z cukrem na pianę i odstawiamy.

Ubijamy mikserem serek mascarpone z ostudzoną czekoladą, skórką pomarańczy, ekstraktem wanilii, aż masa będzie gładka, przez około 30 sekund (nie za długo). Dodajemy migdały i mieszamy z ubitą pianą za pomocą drewnianej łyżki w dwóch partiach.

 

Masę czekoladowo – serową przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią czekoladowe foremki. Gotowe dekorujemy białą czekoladą. Podajemy zaraz po przygotowaniu lub trzymamy w lodówce pod przykryciem do 1 dnia. Pamiętamy jedynie, by podać w temperaturze pokojowej.

Źródło

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

   

Czerwiec 8, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, słodkości | , ,

14 komentarzy »

  1. Ale fajnie Ci te koszyczki wyszły! W ogóle to cały deser jest na tak;-) Czekolada, pomarańcza i migdały to jest to!;-)

    Komentarz - autor: grumko | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  2. Pyszny deserek. Zrobię jak tylko będę miała wolną chwilę:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  3. …a ja wczoraj pokazałam na swiom blogu takie koszyczki, tyle, ze z mlecznej czekolady, z białym mascarpone…twoje połączenie też musi być niezłe

    Komentarz - autor: halutek123 | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  4. urocze są te babeczki. uczta dla czekoladoholika. zrobienie takich koszyczków wydaje się skomplikowane, ale pewnie nie jest..

    Komentarz - autor: asiejka | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  5. toż to majstersztyk!!!!! wow! te własnoręcznie wykonane foremki widziałam w jakiejś książce i wtedy myślałam, że jest to kosmicznie trudne – może i jest ale u Ciebie wszystko wyszło prepisowo😉

    Komentarz - autor: Nina | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  6. lubię takie małe grzeszne przyjemności, a takie małe czekoladowe foremki są i smaczne i praktyczne, choć wg mnie łatwiej się je robi z ciemnej czekolady (ze względu na zawartość kakao) – z białymi miałam zawsze nieco większy problem, ale może rzeczywiście powinnam je mocniej chłodzić i wtedy będzie ok?

    Komentarz - autor: Gwiazdka w kuchni | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  7. Wspaniałe. Tak sobie myślę, że kiedyś w końcu poświęcę trochę czasu na takie cudeńka, jak Twoje.

    Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Usagi | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  8. mus jak mus, ale te koszyczki! nie moge sie napatrzec!🙂

    Komentarz - autor: cudawianki | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  9. Świetny pomysł. I te koszyczki jaki ładne;)

    Komentarz - autor: Panna M | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  10. co za pyszności! koszyczki są śliczne🙂

    Komentarz - autor: Paula | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  11. Mniam! Swietne foremki. Pewnie zjadlabym je zanim trafilby do nich mus :))

    Komentarz - autor: majka | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  12. jakie cudeńka!
    stworzone dla mnie!

    Komentarz - autor: cukrowa wróżka | Czerwiec 8, 2010 | Odpowiedz

  13. wonderful chocolate molds, I almost couldnt tell them apart from actual paper muffin cups!

    Komentarz - autor: Angelica | Czerwiec 9, 2010 | Odpowiedz

  14. Ale to śliczne🙂

    Komentarz - autor: Nobleva | Czerwiec 11, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: