Monikucha online

Smażona zielona fasolka

Zielona fasolka szparagowa, najpierw smażona na głębokim tłuszczu, potem stir fry w woku razem z ostrym sosem. Fasolkę możemy zastąpić szparagami lub zielona fasolą tyczną.

wersja do druku

Smażona zielona fasolka

Składniki: (4 porcje)

  • 650ml oleju arachidowego, do smażenia
  • 450g zielonej fasolki,
  • 3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 ½ łyżko drobno pokrojonego imbiru
  • 3 łyżki drobno pokrojonej dymki
  • 1 ½ łyżka sosu chilli bean
  • 1 łyżka sosu yellow bean
  • 2 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru rozpuszczone w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

Rozgrzej olej do smażenia, aż nabierze odpowiedniej temperatury. Dodaj zieloną fasolkę i smaż na głębokim oleju, aż się lekko pomarszczy, około 3-4 minuty. Przełóż fasolkę na ręcznik papierowy i osusz z nadmiaru tłuszczu.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

   

W woku rozgrzej 1 łyżkę oleju, w którym smażyłaś fasolkę. Dodaj czosnek, imbir i dymkę i stir fry przez 30 sekund. Potem dodaj resztę składników. Stir fry przez 30 sekund i dodaj do woka zieloną fasolkę. Dobrze wymieszaj i stir fry jeszcze przez 30-40 sekund

Advertisements

Czerwiec 6, 2012 - Posted by | dodatki obiadowe, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie | ,

8 komentarzy »

  1. Nigdy nie smażyłam fasolki, fajny pomysł 🙂

    Komentarz - autor: Natalia | Czerwiec 6, 2012 | Odpowiedz

  2. Witam od dawna korzystam z twojego blogu i potrawy są naprawde fantastyczne, bardzo dobrze opisane . Drugiego takiego miejsca chyba nie mozna spotkac:) Jestem fanem kuchni azjatyckiej i szukam Woka do moich potraw . Czy byłabyś w stanie polecić jakiegoś woka dla początkujących ?;)

    Komentarz - autor: Mateusz . | Listopad 11, 2012 | Odpowiedz

  3. Mateusz, polecam ci woka ze stali weglowej lub woka ceramicznego. Jezeli zdecydujesz sie na tego pierwszego, pametaj, ze przed pierwszym uzyciem musisz pozbyc sie warstwy lakieru, wiecej o tym przeczytaj tutaj: http://www.finecooking.com/item/42905/how-to-care-for-your-carbon-steel-wok
    Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 11, 2012 | Odpowiedz

  4. Hm kurde nie wiedzialem ze z nowego woka trzeba cos „zdzierac” , raczej predzej bede sie bal ze cos spiepsze. Okej a woki ręcznie kute ze stali węglowej będą się nadawały ? np. http://allegro.pl/ko-wok-recznie-kuty-14-cali-orientcook-i2754285126.html . Czy będą okej? Pozdrawiam Mateusz.

    Komentarz - autor: Mateusz | Listopad 12, 2012 | Odpowiedz

    • Oczywiscie ze sie nadaja. Mateusz kazdy ma preferencje, musisz kupic i wyprobowac kilka I wtedy na pewno znajdziesz cos dla siebie.

      Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 12, 2012 | Odpowiedz

  5. Pychota ; )

    Komentarz - autor: mojamalakuchnia.wordpress.com | Czerwiec 30, 2013 | Odpowiedz

  6. Szparagowa fasolka zamiast zielonej się nada? Jak myślicie ?

    Komentarz - autor: Ale Dobre | Październik 18, 2013 | Odpowiedz

    • Mysle, ze nada sie spokojnie 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Październik 18, 2013 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: