Monikucha online

Skrzydełka kurczaka na ostro po chińsku

Pieczone lub smażone drobiowe skrzydełka są przekąską bardzo uniwersalną. Ich niewątpliwą zaletą jest możliwość przygotowania i podania na wiele sposobów, z których najbardziej znane to pikantne Buffalo Wings będące doskonałą przegryzką do zimnego jasnego piwa, jak znalazł na upalne letnie popołudnia oraz podawane na słodko skrzydełka w gęstym i lepkim sosie BBQ. Można się również pokusić o coś bardziej oryginalnego, np prezentowane poniżej skrzydełka w cieniutkiej i lekko chrupkiej panierce ze skrobi kukurydzianej z przyprawami kuchni orientalnej. Sprawdzają się znakomicie zarówno jako przekąska, jak i  podane ze smażonym ryżem jako składnik imprezowego dania głównego.

 wersja do druku

Składniki :

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
  • 3 łyżki wody
  • ¼ szklanki sosu rybnego
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka białego cukru
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • Olej do smażenia np. rzepakowy
  • Skrobia kukurydziana
  • sos czosnkowo-chili – do smaku
  • dymka do przybrania

Przygotowanie :

Skrzydełka kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na trzy części ( najcieńszą część odkładamy, możemy wykorzystać do innej potrawy).

W pojemniku łączymy wodę z czosnkiem, sosem rybnym, cukrem białym, cukrem brązowym i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy skrzydełka i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc.

Na 25 minut przed smażeniem wyciągamy skrzydełka z lodówki, opłukujemy z marynaty i wysuszamy ręcznikiem papierowym.

Do reszty marynaty dodajemy ostry sos czosnkowo-chili w ilościach dla nas odpowiednich, pamiętając, że jest to przepis na ostre skrzydełka 🙂 Powstały sos zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut.

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do smażenia i w międzyczasie obtaczamy skrzydełka w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane kawałki kurczaka smażymy na głębokim oleju, aż będą brązowe i mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

Skrzydełka mieszamy z marynatą, najlepiej w dużym garnku z przykrywką. Podajemy posypane dymką. Smacznego!

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

      

27 lipca, 2010 - Posted by | finger food, kuchnia chińska, kurczak, o jedzeniu i piciu | , ,

5 Komentarzy »

  1. oj, jak ja lubię pikantne dania 🙂

    Komentarz - autor: Paula | 27 lipca, 2010 | Odpowiedz

  2. Dla mnie rewelacja:)

    Komentarz - autor: wiosenka27 | 27 lipca, 2010 | Odpowiedz

  3. Ja poproszę kawałeczek, bo to coś w sam raz dla mnie 🙂

    Komentarz - autor: Nobleva | 27 lipca, 2010 | Odpowiedz

  4. Uwielbiam skrzydełka! bardziej niż nóżki i piersi. Pysznie wyglądają, aż ślinka cieknie 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | 27 lipca, 2010 | Odpowiedz

  5. Paula, ja sobie nie wyobrazam zycia bez chili!
    Wiosenka, dziekuje bardzo 🙂
    Nobleva, jestem pewna, ze skrzydelka bardzo by ci smakowaly 🙂
    Kasia, skrzydelka mimo niewielkiej ilosci maja cos w sobie i tez bardzo lubie je sobie obgryzac 😉

    Komentarz - autor: monikucha | 27 lipca, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz