Monikucha online

Chińskie żeberka BBQ

Ojciec po długiej i dość jednostronnej dyskusji z teściową kieruje prośbę do syna:
– Jasiu przynieś, proszę, babci krem do ust.
– Tato – pyta syn – a który to jest?
– Ten z napisem „Kropelka” – odpowiada poirytowany ojciec.

Chyba każdy zna jakiś kawał o teściowej. Ja znam ich przynjmniej kilka, ale moja teściowa jest wyjątkowa i żaden z tych kawałów do niej na moje szczęście nie pasuje. Miałam okazję  ponownie się o tym przekonać podczas jej ostatniej tygodniowej wizyty, która właśnie niestety dobiegła końca. Spędziliśmy ten czas rodzinnie i bardzo intensywnie, a wieczory upłynęly na gwarnych i wesołych spotkaniach po świt, których efektem były, nie da sie ukryć, niewyspane poranki. Niecierpliwie czekam na niczym nieograniczoną możliwość odespania tych wszystkich hulanek. W trakcie wizyty mogłam również odwdzięczyć się za  pyszne golonki, które jadamy podczas naszych wizyt w Poznaniu i przy okazji ugościć czymś oryginalnym.  Zdecydowałam się  na chińskie żeberka w sosie BBQ, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Nasi goście i my zajadaliśmy je z wielkim apetytem i mięsko znikało w oszałamiającym tempie. Na nieformalne okazje przepis jest idealny, sprawdzi się na imprezach w większym gronie, letnim grilu czy luźnym niedzielnym obiedzie. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • ½ szklanki sosu hoisin
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki miodu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

Przygotowanie:

Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na jednosegmentowe kawałki.

Mieszamy że sobą wszystkie składniki i marynujemy mięso minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.

W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy żeberka aż lekko zbrązowieją. Zalewamy marynatą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągamy wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotujemy jeszcze około 20 minut. Podajemy polane sosem.

 

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Reklamy

Luty 7, 2010 - Posted by | kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wieprzowinka | , ,

7 Komentarzy »

  1. To musi być pyszne 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Luty 7, 2010 | Odpowiedz

  2. Mmm fantastyczne… Pochłonęłabym ich cały talerz 🙂 Pycha

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Luty 7, 2010 | Odpowiedz

  3. Swietnie wygladaja 🙂 Rowniez bym zjadla z wielka checia 🙂

    Komentarz - autor: ziji | Luty 7, 2010 | Odpowiedz

  4. Podobnie przyprawione żeberka należą do naszych ulubionych. Niedługo planujemy przygotować je w nieco innej marynacie, bo min. z syropem klonowym;-)

    Komentarz - autor: grumko | Luty 8, 2010 | Odpowiedz

  5. oj, pyszne!
    pozdrawiam

    Komentarz - autor: karola | Luty 8, 2010 | Odpowiedz

  6. Polecam wszystkim, nie bedziecie zawiedzeni 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Luty 13, 2010 | Odpowiedz

  7. Wygląd nie oddaje smaku-poezja.Wiem, bo miałam okazję jeśc te pyszności,naprawdę polecam,są super 🙂

    Komentarz - autor: mama | Luty 15, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: