Monikucha online

Kaczka Wong

Duszona kaczka, serwowana na zimno z ciemnym sosem.

wersja do druku

Kaczka  Wong

Składniki:

  • 1 kaczka, około 2,5kg
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2.5cm świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 3 łyżka pasty sojowej (bean paste)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy pięciu smaków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki wywaru z kaczki (przepis poniżej)
  • sól
  • dymka do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzej mocno olej w woku i dodaj czosnek. Stir fry przez 20 sekund. Dodaj kaczkę i podsmaż często przewracając, aż skóra zbrązowieje. Przełóż na talerz.

Do woka dodaj imbir i pastę sojową. Dobrze wymieszaj i stir fry przez 1 minutę. Dodaj sosy sojowe, cukier i przyprawę pięciu smaków. Wymieszaj wszystko i dołóż kaczkę. Ponownie podsmaż kaczkę często obracając, aż skóra pokryje się sosem.

Teraz dodaj gwiazdki anyżu, wywar z kaczki i sól.  Szczelnie przykryj, zmniejsz ogień i duś przez 2-2,5 godziny. Zostaw kaczkę w sosie, aby ostygła. W międzyczasie zbierz łyżką nadmiar tłuszczu.

Zimną kaczkę pokrój na porcje, przełóż na talerzyk. Przed podaniem polej sosem z woka i ozdób dymką.

 Wywar z kaczki

Przygotowanie wywaru jest bardzo proste. Jeżeli masz możliwość to poproś o kaczkę z sercem i żołądkiem, które doskonale nadają się na wywar. Zagotuj je z 600ml wody, cebulą i imbirem. Posól i duś przez 20 minut. Odcedź i zdejmij nadmiar tłuszczu. Gotowe.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

    

Advertisements

Czerwiec 26, 2012 - Posted by | kaczka, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu | , ,

5 komentarzy »

  1. A ja nie mam odwagi, żeby zabrać się za kaczkę.
    Piękne zdjęcia. 🙂

    Komentarz - autor: Kaś | Sierpień 2, 2012 | Odpowiedz

  2. Rewelacja. Kuchnia chińska mi tutaj zalatuje, a kuchnię chińską ubóstwiam.

    Komentarz - autor: gotowaniomania | Sierpień 31, 2012 | Odpowiedz

  3. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    Komentarz - autor: Agata Ornafa | Grudzień 10, 2012 | Odpowiedz

  4. Fajne, ciekawe danie, piękne zdjęcia.

    Komentarz - autor: Kaszuby kwatery | Kwiecień 8, 2013 | Odpowiedz

  5. wygląda przepysznie:) palce lizać:)

    Komentarz - autor: martawkuchni.blog.pl | Wrzesień 24, 2013 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: