Monikucha online

Tajski ryż gotowany z mleczkiem kokosowym

Obiecany przepis na tajski ryż, który można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub po prostu podać jako samodzielne z danie.

Przepis jest prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne, więc ich ilość nie powinna zniechęcać. Gorąco polecam .

Składniki:

  • 350g ryżu Basmati
  • 50g mleczka kokosowego
  • 30g wiórków kokosowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości, zielone papryczki chilli
  • 4 cm świeżo startego imbiru
  • garść świeżo pokrojonej kolendry
  • 2 łyżki podsmażonych na patelni nasion kolendry
  • 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 5cm laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 40g lekko zmiażdżonych nerkowców
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 425ml gorącej wody
  • 2 łyżki soku z limonki

Przygotowanie:

W blenderze miksujemy mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, czosnek, nasiona kolendry, chili i imbir, aż uzyskamy gładką masę.

Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy przez około 1 minutę laskę cynamonu, goździki, nerkowce i nasiona pieprzu. Dodajemy cebulę i smażymy ją, aż zmięknie, przez 5-10 minut. Dodajemy ryż i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy zmiksowane mleczko kokosowe i gotujemy przez 2 minuty.

Jeżeli macie w domu garnek do gotowania ryżu, to przekładamy ryż do garnka, dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i postępujemy według instrukcji, pamiętając, aby po ugotowaniu ryżu nie zdejmować przykrywki jeszcze przez 15 minut..

Jeżeli nie posiadamy garnka do gotowaniu ryżu (który gorąco polecam), po dodaniu mleczka kokosowego, dodajmy sól i zalewamy ryż gorącą wodą. Przykrywamy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy ryż na małym ogniu przez 8 -10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia o odkładamy na bok na kolejne 15 minut, nie podnosząc przykrywki.

Przed podaniem wyjmujemy laskę cynamonu, a ryż mieszamy ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ 

   

Reklamy

Październik 5, 2011 - Posted by | kuchnia tajska, o jedzeniu i piciu, ryż | , ,

3 komentarze »

  1. Wyglada bardzo ciekawie, w weekend postaram się zrobić taki ryż

    Komentarz - autor: Kasia | Październik 6, 2011 | Odpowiedz

  2. Ryż wykonałem zgodnie z przepisem, za który bardzo dziękuję. Smak rewelacyjny. Goździki się rozgotowały, pieprz skurczył więc nic nie chrzęści w zębach. Nasiona kolendry…w tej całek kompozycji – poezja.

    Komentarz - autor: Tomek | Listopad 9, 2012 | Odpowiedz

    • Tomek, dziekuje bardzo 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Listopad 9, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: