Monikucha online

Sos pomidorowy

Mój przepis na sos pomidorowy, którego sekretem jest niewielki dodatek marchewki i pietruszki, które potęgują naturalny, słodki smak pomidorów i jednocześnie idealnie zagęszczają sos.

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów z puszki
  • ¾ marchewki, pokrojonej w paski lub w kostkę
  • ½ pietruszki, pokrojonej w paski lub w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ½ cebuli
  • ½ łyżeczki pasty chili np. sambal oelek
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ¼ łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól,  pierz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę w garnku i szklimy cebulkę. Dodajemy czosnek a po 30 sekundach pastę chili, marchewkę i pietruszkę. Wszystko mocno mieszamy  i do mikstury dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy przyprawy (oprócz parmezanu), solimy i pieprzymy do smaku, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładka masę, dodajemy parmezan i gotowe. 🙂

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

Reklamy

Kwiecień 19, 2010 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, kuchnia śródziemnomorska, o jedzeniu i piciu | ,

5 Komentarzy »

  1. Bardzo smakowity ten sos 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

  2. pietruszka
    pietruszka w sosie pomidorowym podoba mi się najbardziej

    Komentarz - autor: asiejka | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

  3. co masz na myśli mówiąc pasta chili? dasz link?

    Komentarz - autor: Nina | Kwiecień 19, 2010 | Odpowiedz

    • Nina, mozesz dodac kazda paste chili np sambal oelek 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 20, 2010 | Odpowiedz

  4. […] fried rice czyli ryż po chińsku smażonyDeska serów dla dwojgaSałatka cezara z MeksykuSos pomidorowyWołowina z brokułami po chińskuDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut […]

    Pingback - autor: Tapenada « Monikucha online | Kwiecień 21, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: