Monikucha online

Ryż Pilau

Pilau (pilaf, polo, polao, plov) jest to danie, w którym nasiona ryżu  lub pszenicy są najpierw smażone, a potem gotowane w przyprawionym wywarze. W zależności od pochodzenia może być serwowane z mięsem lub warzywami.  Danie pochodzi z Persji i z powodzeniem zostało adoptowane w przez zachodnią część świata. W kuchni hinduskiej tak samo jak dal, jest nieodłącznym dodatkiem do posiłku.

Składniki:

  • 225g ryżu Basmati
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki /30ml oleju
  • 1 łyżeczka /5ml nasion kozieradki
  • ½ łyżeczki /2,5ml kurkumy
  • 1 łyżka /15ml nasion sezamu
  • 1 łyżka /15ml zmielonego kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki /1,5ml soli
  • 2 goździki
  • 4 strączki kardamonu, lekko rozkruszone
  • 5 nasion czarnego pieprzu
  • 450ml wywaru z kurczaka
  • 1 łyżka/15ml zmielonych migdałów
  • Świeża kolendra do przybrania

Przygotowanie:

 Moczymy ryż przez 30 minut.

Na oleju smażymy cebulkę i czosnek, aż zmiękną. Dodajemy nasiona kozieradki, sezamu, kurkumę, kminek, sól, goździki, kardamon i pieprz i smażymy jeszcze przez minutę.

Odcedzamy ryż i dodajemy do garnka. Wszystko razem smażymy jeszcze przez 3 minuty i zalewamy wywarem z kurczaka. Całość zagotowujemy, przykrywamy i dusimy  na małym ogniu przez 20 minut lub dopóki cały płyn odparuje.  Nie podnosimy w tym czasie przykrywki. Odstawiamy ryż na 5 minut i za pomocą widelca delikatnie mieszamy. Dodajemy zmielone migdały i przyprawiamy kolendrą.

Advertisements

Listopad 19, 2009 - Posted by | kuchnia hinduska, o jedzeniu i piciu, orientalne, ryż, wegetariańskie | , ,

6 komentarzy »

  1. taka miseczkę poproszę

    Komentarz - autor: bryssska | Listopad 19, 2009 | Odpowiedz

  2. o ja też! lubię takie smaczki oj lubię i to bardzo!
    może w końcu te nasiona kozieradki użyję co mi w szafce lezą i nie wiem co z nimi począć 😉

    Komentarz - autor: aga-aa | Listopad 19, 2009 | Odpowiedz

  3. ślicznie i bardzo apetycznie wygląda ten ryżyk:))

    Komentarz - autor: ilka_86 | Listopad 19, 2009 | Odpowiedz

  4. Witaj 🙂 Zapraszam do siebie na blog, po niespodziankę. 🙂

    Komentarz - autor: Krokodyl | Listopad 20, 2009 | Odpowiedz

  5. Gapa, nie napisałam, który blog. :-)))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Listopad 20, 2009 | Odpowiedz

  6. ja nuczyłam się robić pilau, ale trochę inaczej na maśle bez cabuli i czosnku, ale uwielbiam go!

    Komentarz - autor: steffi14 | Maj 5, 2011 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: