Monikucha online

Ostra balijska zupa z kurczakiem, krewetkami i sambalem

Podczas naszej ostatniej wizyty w pewnej poznańskiej restauracji Marcinek zamówił balijską zupę z kurczakiem, krewetkami i sambalem. Zauważyłam jak mu się oczy zaświeciły po pierwszej łyżce i od razu postanowiłam zupę ugotować w domu. Jak to u mnie bywa, gotowanie czegoś nowego poprzedzone jest dość szerokim przeszukaniem internetu. Znalazłam to czego szukałam: bardzo interesujący blog o Bali. Nie było tam konkretnego przepisu na moją zupę, ale były przyprawy jakich używają i to mi wystarczyło. Poniższy przepis wygląda na nieco skomplikowany i nie ukrywam, że taki był. Żeby zrobić zupę, musiałam najpierw przygotować mieszanki przypraw (duże ilości, część czeka w zamrażarce na ponowne wykorzystanie) i ugotować wywar. Jak to już miałam zrobione, ugotowanie samej zupy było rzeczą prostą i szybką. Oczywiście moja zupa wyglądała nieco inaczej niż ta w restauracji. Smak jej też  był bardziej intensywny: ostro-słodki, długo pozostający na języku. Zupkę zajadaliśmy dwa dni, ku ogromnej uciesze Marcinka i mojej oczywiście. Dzięki porcji przypraw w zamrażarce, na pewno ugotuje to jeszcze raz i może nawet coś pozmieniam…:)

Składniki:

  • 2,5  litra wywaru z kurczaka (przepis poniżej)
  • ½ szklanki mieszanki przypraw  BASE BE SAMPI (przepis poniżej)
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego, pokrojonego w paski
  • 4 ząbki czosnku, obranego, pokrojonego w paski
  • 1 duża, biała  rzepa, starta
  • 1 marchew, starta
  • garść orzechów
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka, rozerwana widelcem
  • 75g krewetek
  • 2 łyżki sambal oelek
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Wywar z kurczaka:

  • 5 kg kości z kurczaka
  • 1 ½ szklanki mieszanki przypraw BASE BE SIAP (przepis poniżej)
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 3 liście limonek (dodałam liści laurowych)
  • 2 liście salam (opuściłam)
  • 1 łyżka zmiażdżonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Kości dokładnie płuczemy, dopóki woda zacznie lecieć czysta. Zalewamy kości zimna wodą i zagotowujemy. Odcedzamy. Zalewamy kości świeżą woda i ponownie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i wyciągamy szumowiny. Dodajemy pozostałe składniki i na małym ogniu gotujemy około 4-5 godzin. Nie przykrywamy garnka podczas gotowania, bo spowoduje to tylko zmętnienie  wywaru.  Można mrozić.

BASE BE SIAP

  • 225g szalotek
  • 125g czosnku
  • 50g kencur (zastąpiłam imbirem)
  • 100g orzeszków
  • 125g świeżej kurkumy
  • 50g ostrych papryczek
  • 50g cukru palmowego
  • 150ml oleju kokosowego
  • 2 trawy cytrynowe
  • 3 liście salamu (ominęłam)
  • 250ml wody
  • ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki  z wyjątkiem trawy cytrynowej, liści salam i wody , za pomocą blendera ucieramy na gładką masę. W garnku łączymy masę z pozostałymi składnikami i gotujemy na małym ogniu 60 minut lub dopóki woda wyparuje i przyprawy nabiorą złotego koloru.  Przed użyciem studzimy.

BASE  BE SAMPI:

  • 250g czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • 40g czerwonej papryczki chili, drobno pokrojonej
  • 50g czosnku, posiekanego
  • 200g szalotek
  • 50g świeżego imbiru, startego
  • 2 ½ łyżki czarnego pieprzu
  • 2 ½ łyżki nasion kolendry
  • 100g orzeszków
  • 40g cukru palmowego
  • 150ml oleju kokosowego
  • 250ml wody
  • 3 liście salam
  • ¾ łyżki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem liści salam, wody i soli za pomocą blendera ucieramy na gładka masę. W garnku mieszamy wszystkie składniki razem i gotujemy ma małym ogniu 60 minut lub dopóki przyprawy nabiorą złotego koloru i woda wyparuje.  Przed użyciem studzimy.

 Przygotowanie zupy:

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Smażymy  czosnek, imbir i po 2 minutach dodajemy rzodkiew i marchew. Smażymy wszystko razem około 5 minut i zalewamy wywarem. Dodajemy mieszankę przypraw , sambal oelek, cukier palmowy, orzechy i pierś kurczaka. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 10 minut, wrzucamy krewetki i ściągamy z ognia. Niech zupa postoi trochę przed podaniem, około 5 minut.  Zupa ma specyficzny smak, ostro-słodki i radzę spróbować przed podaniem. Można ją dosłodzić cukrem palmowym, gdyby była za ostra, można ewentualnie dodać parę pomidorów pokrojonych w kostkę.

Bardzo bogaty i intensywny smak zupy można ewentualnie jeszcze rozcieńczyć   wodą, ale mam nadzieje, że nie będzie takiej konieczności.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

     

2 grudnia, 2009 - Posted by | kuchnia balijska, kurczak, o jedzeniu i piciu, orientalne, owoce morza, zupy | , , , ,

5 Komentarzy »

  1. Mniam 🙂 Uwielbiam zupy z owocami moża sama czasem takie robie. Muszę kiedyś wypróbować tą zupę, bo wygląda na prawdę kusząco. I ten kolor…

    Komentarz - autor: Dziwnograj | 4 grudnia, 2009 | Odpowiedz

  2. this is the first time i’ve heard of sambal oelek. i wonder if the taste is any different from other asian chili paste?
    Love how there’s so many recipes in the dish, it must taste excellent with the wonderful combinations!

    Komentarz - autor: anjelikuh | 5 grudnia, 2009 | Odpowiedz

    • oops, i just realized the comment above was actually inteded for your pork knuckle post! ;P

      Komentarz - autor: anjelikuh | 5 grudnia, 2009 | Odpowiedz

  3. Dziwnograj, wyprobuj zupke, na pewno nie pozalujesz 🙂

    Anjelikuh, Sambal Oelek is the only asian chili paste I`ve tried so far. Sambal is made of chilies with no other additives and becouse of that it has little flavor of its own. It adds heat to a dish without altering the other flavors 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 5 grudnia, 2009 | Odpowiedz

  4. Witam. Chce sie poradzic od nosnie tej zupy balijskiej. Prosze o kontakt na maila. Pozdrawiam.

    Komentarz - autor: engi | 8 stycznia, 2014 | Odpowiedz


Dodaj komentarz