Monikucha online

ZUPA CEBULOWA

 

zupa cebulowa

Uwielbiam zupę cebulową.  Rozkosz dla podniebienia i ciała, szczególnie w zimne dni. Jest parę rzeczy, sekretów, które powodują , że zupa jest wyjątkowa: jej powolne gotowanie, karmelizowana cebula nadająca słodki smak, pomieszana z winem i koniakem. Zapiekana w piekarniku z grzankami serowymi na wierzchu. Mniam, pychota! 🙂

Składniki:

  • 700 g cebuli, cienko pokrojonej
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1,2 litra wywaru z wołowiny
  • 275 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki koniaku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na grzanki:

  • bagietka, pokrojona na kronki (ok 2,5 cm)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 225 g ser żółty tarty

Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowania grzanek. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Oliwę z oliwek wylewamy na blachę i mieszamy z czosnkiem. Kładziemy pokrojone kromki z bagietek na blaszce jedną stroną, po czym obracamy na drugą. Obie strony bagietki muszą być pokryte oliwą z czosnkiem. Pieczemy grzanki przez 20-25 minut, aż staną się chrupiące.

W garnku roztapiamy masło i oliwę razem. Dodajemy cebulę, czosnek i cukier. Mieszamy od  czasu do czasu, dopóki cebula nie zacznie brązowieć (około 6 minut). Skręcamy ogień i pozwalamy dusić się naszej cebulce przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Do skarmelizowanej cebuli dodajemy wywar wołowy, wino, sól i pieprz. Drewnianią łyżką dokładnie wszystko mieszamy, zeskorbując osad z garnka (skarmelizowany cukier). Jak się wszystko zagotuje, skręcamy ogień i dusimy przez 1 godzinę.

Zupę możemy przygotować dzień wcześniej. Przed podaniem musimy ją tylko dobrze podgrzać i na samym końcu dodać koniak, nie wcześniej.  Przelewamy do żaroodpornych kubków, na wierzch kładziemy grzanki i posypujemy chojnie serem. Zapiekamy dopóki ser się nie roztopi. Smacznego 🙂

Advertisements

Kwiecień 12, 2008 - Posted by | cebula, o jedzeniu i piciu, zupy |

6 komentarzy »

  1. Monia a jak z tym czosnkiem na blache ?? taki wycisniety ??

    Komentarz - autor: dorota | Kwiecień 28, 2008 | Odpowiedz

  2. dokładnie tak, tylko trzeba go dać pod sam koniec, inaczej zrobi sie gorzki 🙂

    Komentarz - autor: Monia | Kwiecień 29, 2008 | Odpowiedz

  3. […] zupa cebulowa […]

    Pingback - autor: Balijska zupa z kurczakiem, krewetkami i sambalem « Monikucha online | Grudzień 3, 2009 | Odpowiedz

  4. Zupa cebulowa nie ma zdjecia.

    Witam po przerwie.

    Komentarz - autor: zdjecie | Listopad 8, 2010 | Odpowiedz

    • Wspanialy przepis na zupe cebulowa podaje thomas keller, kwint esnecja tej zupy jest dlugie duszenie cebuli, 30 minut to zdecydowanie zbyt krotko, niepowtarzalny smak uzyskasz gdy bedziesz ja karmelizowac kilka godzin, u niego az 6.
      pozdrawiam
      Ola

      Komentarz - autor: ola | Grudzień 14, 2011 | Odpowiedz

      • Ym, no te 6h to chyba już taka gruba przesada. To nie czasy kuchni węglowej.

        Komentarz - autor: lih | Listopad 21, 2015


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: