Monikucha online

Tzatziki – dip jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem

tzatziki (2)Tzatziki (czyt: dza-dzee-kee) jest tradycyjnym greckim dodatkiem. Najczęściej leży na stole podczas całego posiłku.  Dip robi się z gęstego jogurtu, dzięki czemu może być rozsmarowany np. na krekersie lub służyć jako dip. Im dłużej potrzymamy tzatziki w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku możemy go trzymać nawet do tygodnia) tym bardziej poczujemy czosnkowy smak.

Składniki:

  • 2 szklanki gęstego greckiego jogurtu
  • 4-10 ząbków czosnku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. W niektórych przepisach każa usunąć pestki, aby pozbyć się nadmiaru wody,  ale ja je zostawiam.  W zamian czego solę startego ogórka i po 5 minutach wyciskam go z nadmiaru wody i wrzucam do jogurtu.

W misce mieszamy razem oliwę z oliwek i sok z cytryny. Powoli dolewamy jogurt i wszystko razem dokładnie mieszamy.  Dodajemy odciśniętego ogórka i czosnku, w zależności od upodobań.  Gotowe !

Tzatziki jest super dodatkiem, bo nadaje się do prawie do wszystkiego. Ostanio serwowałam go z pieczonym kurczakiem i ziemniakami. Super lekkie i pożywne. Można nim też śmiało zastąpić sos czosnkowy 🙂

28 sierpnia, 2009 - Posted by | dressingi, dipy i sosy, o jedzeniu i piciu, wegetariańskie | , ,

9 Komentarzy »

  1. Ja robię podobne, tylko z miętą. U nas najlepsze do mięsa z grilla 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  2. Ooo, z mietą, muszę spróbować 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  3. To mój ulubiony sos przypominający mi wakacje…..

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  4. tzatziki to ja uwielbiam, nawet ze zwykla kromką chleba mi zmakuje:)) a najbardziej to chyba jako dip na grilla:)

    Komentarz - autor: viridianka | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  5. Uwielbiam 🙂 Najbardziej smakuje mi do mieska 🙂
    Pozdrawiam! 🙂

    Komentarz - autor: majka | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  6. powiem tylko tyle, a raczej napisze: uwielbiam uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam! 🙂

    Komentarz - autor: cudawianki | 28 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  7. Jak widac wszystkie mamy dobre gusta 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 29 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  8. Rany, przeczytałam i zgłodniałam… 😉

    Komentarz - autor: daguchna | 30 sierpnia, 2009 | Odpowiedz

  9. […] Tzatziki – dip jogurtowy z czosnkiem i ogórkiem […]

    Pingback - autor: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką i ciecierzycą « Monikucha online | 31 sierpnia, 2009 | Odpowiedz


Dodaj komentarz