Monikucha online

Pieczony kurczak nadziewany wątróbką i ciecierzycą

pieczony kurczak z watróbka i ciecierzycąMam słabość do pieczonego kurczaka.  Wynika ona z kilku przyczyn, po pierwsze bo pieczony kurczak jest przepyszny, po drugie , bo można z niego wyczarować 1000 rzeczy no i po trzecie przygotowuje się go szybko i łatwo (wkładasz do piekarnika i kłopot z głowy).  No i znowu zachciało mi się kurczaka, ale tym razem postanowiłam coś zmienić. Zdecydowałam się mojego kurczorka czyms nadziać. Szukając inspiracji w necie trafiłam na blog Aleksandry   „Od kuchni”  i był to strzał w 10!  Znalazłam tam instruktaż luzowania kurczaka, czego nigdy w życiu wcześniej nie robiłam. Wątróbka jako nadzienie też mi sie spodobała, jednym słowem znalazłam to, czego szukałam 🙂

Luzowanie kurczaka nie jest takie straszne jak wygląda. Jak ktoś ma wprawę z filetowaniem, to powinno mu pójść w miarę gładko. Naśmiałam się przy tym, jak zobaczyłam rezultat, czyli oklapnietę kurczę i jego szkielet obok  🙂  Nie mogłam się powstrzymać i odegrałam małą scenkę kukiełkową, ale nie wiem, czy powinnam o tym pisać 😉  Zrezygnowałam z ryżu w nadzieniu. Do wątróbki, która była podstawą  dodałam tartą bułkę , boczek, ciecierzycę, pieczarki,   ostre papryczki chili i dużo, dużo kolendry.  Kurczaka podałam z pieczonymi w rozmarynie i czosnku ziemniakami, sałatą lodową i sosem Tzatziki.  Ale była uczta 🙂

Składniki:

  • 1 duży kurczak
  • 0,5 kg wątróbki, umytej , obranej i drobno pokrojonej
  • 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 200 ciecierzycy z puszki
  • 6-8 pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1-2 papryczki chili, drobno pokrojone
  • peczek świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • bułka tarta
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, papryka

Przygotowanie:

Myjemy dokładnie kurczaka i go luzujemy. Zasadniczo nie trzeba tego robić, bo swobodnie można nadziać kurczaka z kośćmi.  W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Nie podałam ilości bułki tartej, bo wrzuciłam na oko. Ma być tyle, aby nadzienie było gęste.  Nadziewamy kurczaka i zszywamy. Ja z mojego zrobiłam ładne prosie 🙂  Nadzienia dałam ciut za dużo i kurczak mi niestety pękł w czasie pieczenia. Aż strach pomyśleć jakby wyglądał, gdybym go tak skrupulatnie nie obwiązała.  Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 2,5-3 godz w 180 °C.

kurczak

                         kurczak

 

W międzyczasie możemy przygotować resztę obiadu. W moim przypadku były to pieczone ziemniaki. Dokładnie umyte ziemniaki  w skórce wkładamy na blachę. Dodajemy tyle ząbków czosnku, ile lubimy (nie obranego) i posypujemy 2-3 gałązkami świeżego rozmarynu. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek , sokiem z cytryny i posypujemy solą i ostrą papryką.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy razem z kurczakiem. Jak długo? W zależności od wielkości ziemniaków, do maksymalnie godziny.

ziemniaki

Gotowego kurczaka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut, potem kroimy na kawałki. Podajemy na sałacie lodowej, z ziemniakami i sosem tzatziki.  Muszę powiedzieć, że byłam zaskoczona smakiem kurczaka, bo  dość mocno przeszedł wątróbką. Ale smakował i Marcinek był zachwycony i to najważniejsze. Na pewno ugotuję  to jeszcze raz.  Smaczengo 🙂

pieczony kurczak nadziewany wątróbką

Advertisements

Sierpień 31, 2009 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu, wątróbka | , , ,

6 komentarzy »

  1. Wspaniale sie prezentuje. Też robię nadzienie z wątróbki do kurczka. Piekne zdjęcie 🙂

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Sierpień 31, 2009 | Odpowiedz

  2. a ja sie wlasnie zastanawiam nad pieczonym kurrczakiem bo mam ochote upiec ale sie boje ze mi nie wyjdzie…

    Komentarz - autor: viridianka | Sierpień 31, 2009 | Odpowiedz

  3. wyglada REWELACYJNIE!!! i pewnie tez tak smakuje :))
    Pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Gosi@ | Sierpień 31, 2009 | Odpowiedz

  4. Gosia, kurczak smakowal rewelacyjnie, jak ktos lubi wątróbki …:)
    Kasia, Twoje zdjęcia też są super 🙂
    Viridianka, a co ma nie wyjść..Na pewno sie uda 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Sierpień 31, 2009 | Odpowiedz

  5. Aż się zrobiłam głodna. Jak dotąd nie poważyłam się nawet na zwykłego pieczonego kurczaka (filety królują), ale chyba czas wreszcie podjąć wyzwanie.

    Komentarz - autor: karoLina | Wrzesień 2, 2009 | Odpowiedz

  6. […]   Pieczony kurczak nadziewany wątróbką i ciecierzycą […]

    Pingback - autor: Top 10 przepisów w 2009 « Monikucha online | Styczeń 4, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: