Monikucha online

Wątróbka duszona w sosie sojowym z imbirem i kolendrą

Dziś przepis z wykorzystaniem kolejnego tradycyjnego rarytasu czyli wątróbki. Ma ona pewnie tyle samo zadeklarowanych wielbicieli, co zatwardziałych antyfanów. Ja sama bardzo lubię wątróbkę i pojawia się ona u nas stosunkowo często pod różnymi postaciami, czy to jako doskonale wszystkim znana wątróbka duszona z cebulką, czy to w formie pasztetów, czy też, jak poniżej, jako składnik dań z gatunku tych ‘doświadczalnych’. W dzisiejszym przepisie proponuję wątróbkę duszoną w sosie sojowym z imbirem i nasionami kolendry i podana z ryżem z jabłkami i rodzynkami. Połączenie eksperymentalne i moim zdaniem  bardzo udane. Oceńcie sami 🙂

wersja do druku

Wątróbka duszona w sosie sojowym  z imbirem i kolendrą

Składniki :

  • 300g wątróbki drobiowej
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 50g masła
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2cm świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka całych nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie płuczemy i czyścimy z błonek. Nasiona kolendry i kmin miażdżymy w moździerzu. W misce mieszamy kawałki wątróbki z kminem, kolendrą, imbirem i chili, po czym wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulkę, do której dodajemy czosnek i po minucie zamarynowaną wątróbkę. Smażymy na dużym ogniu, aż wątróbką się przyrumieni. Dolewamy sos sojowy i wodę, zmniejszamy ogień i dusimy przez 5 minut. Sól w tym daniu zastępuje nam sos sojowy.

Wątróbkę podajemy z ryżem, elegancko lub na misz masz, w każdym przypadku smakuje świetnie 🙂

Ryż z rodzynkami i jabłkami

Składniki :

  • 1 ½ szklanki ryżu
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 3 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • ¼ szklanki drobno pokrojonych orzechów
  • ¼ szklanki rodzynek
  • 1 łyżka whisky
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ryż moczymy w wodzie przez 30 minut. Rodzynki moczymy w whisky około kwadransa. Po tym czasie ryż odcedzamy, przekładamy do garnka, mieszamy z rodzynkami, orzechami i pietruszką, zalewamy bulionem i solimy. Następnie całość przykrywamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu dopóki ryż nie wchłonie całego bulionu (około 10-15 minut). Nie podnosimy przykrywki podczas gotowania. Gotowy ryż mieszamy z masłem i jabłkiem. (przed podaniem staramy się usunąć papryczki chili).

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

Advertisements

Listopad 30, 2010 - Posted by | o jedzeniu i piciu, orientalne, ryż, wątróbka | , , ,

5 komentarzy »

  1. oj super, na pewno zrobie, zwłaszcza, że mam w domu wielbiciela wątrówki

    Komentarz - autor: Kasia S. | Listopad 30, 2010 | Odpowiedz

  2. Cały zestaw rewelacja. Nie przepadam za watrobka, w przeciwienstwie do malzonka, ktory jest jej wielkim milosnikiem i tak sobie ja czasem jem dla towarzystwa. Pomysl juz mu zapodalam, niech wezmie pod uwage, kiedy bedzie znowu kupowal.

    Komentarz - autor: thiessa | Listopad 30, 2010 | Odpowiedz

  3. Kasia, zrob i sama sprobuj, moze sie przekonasz 🙂
    Thiessa, trzymam kciuki za realizacje pomyslu 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 1, 2010 | Odpowiedz

  4. Ale fajowe!

    Komentarz - autor: Krokodyl | Grudzień 18, 2010 | Odpowiedz

  5. No, fajowe. ;-))

    Komentarz - autor: Krokodyl | Grudzień 22, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: