Monikucha online

Penne z pesto szpinakowym

U hu ha, przyszła zima zła…do Poznania. Wczorajszy wieczór był dla mnie wyjątkowy, bo takiej śnieżycy dawno nie widziałam. W Anglii pogoda nas jednak rozpieszczała🙂.  Odwiedziła mnie wczoraj siostra  i tak się złożyło, że została na noc – tramwaje przestały jeździć, o taksówce można było pomarzyć, spacer w takich warunkach nie należałby z pewnością do przyjemności. Ciekawe jak nasi biedni, wymarznięci kibice wrócili do domu? Pewnie niosła ich radość z wywalczonego awansu.  Gdy za oknem hulała śnieżna zawierucha, umilałyśmy sobie wieczór popijając grzane wino i zajadając się penne ze szpinakiem, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom tego zielonego warzywa🙂. 

wersja do druku

Składniki (4-5 porcji):

  • 450g mrożonego szpinaku
  • 6-7 ząbków czosnku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki startego sera parmezan
  • ¼ szklanki orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 liści bazylii
  • 1/8 łyżeczki chili
  • 2-3 łyżki kremówki
  • 1 łyżeczka soli + ekstra do smaku
  • ½ szklanki czarnych oliwek, pokrojonych w paseczki (opcjonalnie)
  • makaron penne

Przygotowanie:

Szpinak podgrzewamy w garnku. aż się rozmrozi i przekładamy go do blendera. Dodajemy pozostałe składniki bez oliwek (no i poza makaronem, rzecz jasna) i miksujemy na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć. Przygotowane pesto przekładamy do dużego garnka lub na patelnie, dodajemy czarne oliwki i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

W międzyczasie gotujemy penne zgodnie instrukcją na opakowaniu, makaron powinien być al dente. Odcedzamy penne (nie zalewamy zimną wodą) i dodajemy do szpinaku. Pesto powinno dokładnie wymieszać się z makaronem. Posypujemy parmezanem i podajemy od razu.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

Grudzień 2, 2010 - Posted by | kuchnia śródziemnomorska, makaron, o jedzeniu i piciu, szpinak | , , ,

6 komentarzy »

  1. Trochę zbyt zielone😀

    Komentarz - autor: JestemCzlowiekiem.Wordpress.Com | Grudzień 2, 2010 | Odpowiedz

  2. Śliczne, zieloniutkie, wiosennie się u Was zrobiło, pomimo śnieżycy.

    Komentarz - autor: Kasia S. | Grudzień 2, 2010 | Odpowiedz

  3. nie ma jak grzane wino i pesto w towarzystwie ukochanej siostry!! p.s. u nas tez zimno, zapowiadaja -10 w nocy. my jak my, znamy takie mrozy, ale co powiedza moi biedni znajomi Irlandczycy?? ;-))

    Komentarz - autor: cudawianki | Grudzień 2, 2010 | Odpowiedz

  4. Cudawianki, – 10 to juz powazna temperatura, szczegolnie na wyspach, moze jakis dodatkowy dzien wolny dostaniecie🙂
    Kasia, wiosna w domu, zima za oknem i o to chodzi!

    Komentarz - autor: Monikucha | Grudzień 3, 2010 | Odpowiedz

  5. Kocham szpinak, uwielbiam penne (szczególnie razowe). Danie w sam raz dla mnie.

    Komentarz - autor: kabamaiga | Grudzień 4, 2010 | Odpowiedz

  6. Świetnie wyglada,, mniam mniam🙂

    Komentarz - autor: Kuchenne Figle | Grudzień 4, 2010 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: