Monikucha online

Dorsz ze szpinakiem w kremowym sosie z winogronami

Kolejny, bardzo udany przepis szefa kuchni Gordona Ramsay`a. W oryginalnym przepisie był halibut, którego zastąpiłam dorszem i myślę, że każda biała, „mięsista” ryba się doskonale sprawdzi. Najbardziej w tym daniu zaskoczyły mnie winogrona, które się lekko ugotowały, a ich kwaskowy smak idealnie komponował się z kremowym, słodkim sosem. Do dań rybnych cały czas podchodzimy z dystansem, ale ten  przepis oceniam na 6! 

Dorsz ze szpiankiem w kremowym sosie z winogronami

Składniki: (4 porcje)

  • 4x 150g filetów z dorsza, bez skóry
  • oliwa z oliwek
  • 50ml wywaru rybnego
  • 50g masła
  • 400g świeżych liści szpinaku
  • 100g sałaty watercress
  • 350g białych winogron, bez pestek
  • ½ pęczka drobno pokrojonego szczypiorku

Kremowy sos rybny

Składniki:

  • ·        15g masła
  • ·        4 szalotki, drobno pokrojone
  • ·        250ml wytrawnego, białego wina
  • ·        250ml białego wermutu
  • ·        500ml kremówki
  • ·        500ml wywaru rybnego
  • ·        sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Najpierw przygotowujemy kremowy sos rybny. W szerokim garnku roztapiamy masło i delikatnie smażymy szalotki, aż zmiękną. Dodajemy wino i wermut i dusimy bez przykrycia, aż płyn zredukuje się o połowę. Dolewamy wywar rybny i znowu redukujemy sos o połowę. Dolewamy kremówkę i dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przecedzamy przez sitko.

Na dużej, najlepiej żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy dorsza na jednej stronie, aż nabierze złotego koloru. Odwracamy i smażymy na drugiej stronie przez 1 minutę. Zalewamy wywarem rybnym i wkładamy do piekarnika na 4-5 minut, polewając rybę sosem okazjonalnie.

W międzyczasie roztapiamy 50g masła w dużym garnku i smażymy liście szpinaku razem z sałatą przez 1-2 minuty.

 

Winogrona mieszamy z kremem rybnym i lekko podgrzewamy.

 

Rozkładamy szpinak na 4 ciepłych talerzach, układamy filet z dorsza na szpinaku i polewamy kremem z winogronami. Wszystko posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

 


   

7 września, 2011 - Posted by | Gordon Ramsay, o jedzeniu i piciu, ryby, szpinak | ,

4 Komentarze »

  1. bardzo intrygujacy jest dla mnie ten dodatek winogron….do ryby w zyciu bym nie pomyslala,zeby dodac,do miesa tak,ale do ryby???? zaciekawilas mnie,a calosc super wyglada do tego 🙂

    Komentarz - autor: Gosia | 8 września, 2011 | Odpowiedz

  2. ja uwielbiam ryby i robiłam je już na 1000 sposóbów, z dodatkiem winogron także. Twoja kopmpozycja w całosći wygląda bardzo apetycznie i do0datek szpinaku i kremowy sos – mniam.

    Komentarz - autor: Kinga | 8 września, 2011 | Odpowiedz

  3. mam pytanie odnośnie wywaru rybnego – gdzie można go znaleźć lub jak zrobić?

    Komentarz - autor: jankee | 4 października, 2011 | Odpowiedz

    • Jankee, przepis na wywar rybny znajdziesz w google albo mozna kupic gotowy np. Knora 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | 4 października, 2011 | Odpowiedz


Dodaj komentarz