Monikucha online

Pasztet z wątróbki

Od dziecka lubiłam wszelkie pasztety czy wątrobianki na kromce świeżego chleba, obowiązkowo z kawałkiem kwaszonego ogórka. Moja mama robiła wspaniały zapiekany pasztet wołowy, którego zapach roznosił się po całym domu i pobudzał nasze apetyty. Dla odmiany dzisiaj ja zrobiłam mój pierwszy  pasztet z kurzych wątróbek i jestem nim zachwycona. Nie spodziewałam się, że to takie proste i szybkie, więc  najprawdopodobniej kupne pasztety pójdą na stałe w zapomnienie.

Idąc za ciosem upiekłam też swój pierwszy chleb, bez którego pasztet nie smakowałby tak samo. Cebulowe chutney, ser stilton, gruszki w occie i dżem żurawinowy okazały się idealnym, wydobywającym kwintesencję smaku uzupełnieniem.

Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
  • 200g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli, drobno pokrojonej
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki brandy
  • 2 łyżeczki wina Porto
  • sól, pieprz do smaku
  • 50g masła do polania na wierzchu

Przygotowanie:

Wątróbki dokładnie płuczemy, obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

W garnku roztapiamy 100g masła. Dodajemy czosnek, cebulę i smażymy aż zmiękną (około 5 minut). Dodajemy wątróbkę, tymianek i często mieszając gotujemy około 4 minut, aż wątróbką nabierze koloru zewnątrz, a w środku będzie jeszcze lekko różowa. Na tym etapie dodajemy brandy i port i gotujemy jeszcze około 10-20 sekund. Ściągamy z ognia i dodajemy pozostałe 100g masła i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy i dostawiamy aż masło zmięknie i się częściowo rozpuści. Solimy i pieprzymy.

Całość przekładamy do blendera i ucieramy na gładką masę.

Gotowy pasztet przekładamy do pojemnika.

Roztapiamy pozostałe 50g masła i polewamy pasztet. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Masło zgęstnieje i utworzy cienką warstwę, która zapobiegnie wysuszaniu się pasztetu.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ:

  

About these ads

Luty 15, 2010 - Posted by | kurczak, o jedzeniu i piciu, wątróbka, zakąski | , ,

7 komentarzy »

  1. Wspaniała propozycja, zwłaszcza z tą cebulką. Jak dla mnie takie smaki to rewelacja :)

    Komentarz - autor: kasiaaaa24 | Luty 15, 2010 | Odpowiedz

  2. Bardzo lubię pasztety prawie wszelakiej maści;-)

    Komentarz - autor: grumko | Luty 15, 2010 | Odpowiedz

  3. Dla mnie rewelacja! Uwielbiam takie smarowidełka!

    Komentarz - autor: agata | Luty 15, 2010 | Odpowiedz

  4. Mam pytanie. Czy pisząc port masz na myśli wino porto, czy piwo porter. Domyślam się, że raczej wino, ale wole mieć pewność zanim zacznę kompletować składniki. Pozdrawiam. Janek

    Komentarz - autor: Janek | Luty 21, 2010 | Odpowiedz

  5. Janek, mam na mysli wino porto. Zycze udanego gotowania i pozdrawiam :)

    Komentarz - autor: Monikucha | Luty 21, 2010 | Odpowiedz

  6. Dzięki za odpowiedź. Zrobiłem – wyszedł świetnie. Teraz ruszam zmierzyć się z innymi Twoimi przepisami. Pozdrawiam. Janek

    Komentarz - autor: Janek | Marzec 2, 2010 | Odpowiedz

  7. […] pierś kurczakaSmalec z grzybami i cebulkąPierś kurczaka nadziewana serem i papryczką chiliPasztet z wątróbkiDynia piżmowa czyli wszystko co musisz wiedzieć o butternut squash.Kurczak w sosie chiliBefsztyk […]

    Pingback - autor: Wątróbka duszona w sosie sojowym z imbirem i kolendrą « Monikucha online | Listopad 30, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 77 obserwujących.

%d bloggers like this: