Monikucha online

Ziemniaki po bombajsku

ziemniaki po bombajsku

Proste i bardzo popularne danie w Indiach. Serwowane najczęściej z kurczakiem lub curry. Bardzo fajna potrawa, bo można ją modyfikować. Ja jak zwykle dodałam więcej papryczki chili. Nasze tradycyjne, gotowane ziemniaki z powodzeniem można zastąpić tym daniem. Zawsze to jakieś urozmaicenie na talerzu 🙂

 Składniki:

  • ½ kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
  • ¼ łyżeczki gorczycy
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka sproszkowanego chili
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego/indyjskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • Masło  do smażenia
  • Sól do smaku
  • 4 pomidory pokrojone w kostkę 

Przygotowanie:

 Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy wszystkie przyprawy i smazymy około 1-3 minuty. Dodajemy ziemniaki i obtaczamy je w przyprawach. Smażymy około 15-20 minut lub dopóki ziemnaki będą miękkie. Na 5 minut przed końce dodajemy pomidory i solimy do smaku.

 ziemniaki po bombajsku (1)

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

dal (2)

9 listopada, 2009 - Posted by | kuchnia hinduska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wegetariańskie, zakąski, ziemniaki | ,

5 Komentarzy »

  1. Pyszna wersja ziemniaków 🙂

    Komentarz - autor: Grazyna | 9 listopada, 2009 | Odpowiedz

  2. witam a ziemniaki surowe czy ugotowane dajemy?

    Komentarz - autor: Isherka | 8 lipca, 2010 | Odpowiedz

  3. Isherka, ziemniaki dodajemy surowe. Poniewaz sa pokrojone w mala kostke, spokojnie przez 20 minut sie ugotuja 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 8 lipca, 2010 | Odpowiedz

  4. Czy garam masala jest konieczna? Zdaje się, że zawiera większość przypraw, które i tak dodajemy osobno? A może wystarczy sama gm?

    Komentarz - autor: PP | 28 października, 2010 | Odpowiedz

  5. PP, jestem pewna, ze jak ominiesz garam masala ziemniaki tez wyjda smnakowicie. Mozesz dodac jeszcze zmielone gożdziki i kardamon jak rowniez sama garam masala 🙂

    Komentarz - autor: Monikucha | 29 października, 2010 | Odpowiedz


Dodaj komentarz