Monikucha online

Ryba stir fry z imbirem – chińskie danie z woka na szybko

WH3A9923 copy

Dania typu stir fry są jednymi z moich ulubionych ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz możliwość poeksperymentowania z lokalnymi składnikami.
Stir fry to szybkie smażenie w woku – tradycyjnej patelni z okrągłym dnem wykonanej ze stali węglowej, stosowanej dziś powszechnie nie tylko w Azji, ale i na całym świecie.

Technika stir fry (lub jak kto woli chao) została wynaleziona najprawdopodobniej za czasów panowania dynastii Han na przełomie Starej i Nowej Ery, rozwinięta następnie za czasów Songów, a spopularyzowana podczas wielowiekowego panowania dynastii Ming. Do tego stopnia, że bez woka trudno sobie w ogóle wyobrazić współczesną kuchnię Państwa Środka i Azji w ogóle.

Oprawiając wczoraj rybę na filety, nie mogłam odmówić sobie wykorzystania części jednego z nich na stir fry właśnie. Resztę składników dobrałam z tego, co miałam akurat pod ręką. Danie wyszło bardzo smaczne, delikatne w smaku, zapewne za sprawą usmażonych al dente warzyw z charakterystyczną nutą imbiru.
Czytaj dalej

Listopad 25, 2014 - Posted by | Filipiny, kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, ryby, ryż | , ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: