Monikucha online

Mleczko prosto od kokosa

WH3A4394_0480

Jednym z moich ulubionych lokalnych składników jest mleczko kokosowe. Zakochałam się w nim się od pierwszego spróbowania i na codzień cieszę się z wszechstronnego zastosowania kokosowych cudów natury.

Moja filipińska koleżanka DenDen wprowadziła mnie w temat, wymieniając przy okazji wszystkie zalety i rozmaite sposoby wykorzystania kokosów, mocno je przy tym zachwalając. Mleczko należy samodzielnie z tych wiórków wycisnąć, pozostałe wiórki można nałożyć na twarz jako maseczkę wygładzającą, lub nabłyszczającą płukankę do włosów. Zużyte wiórki wykorzystuje się jako karmę dla wszechobecnych tutaj kurczaków, a pozostałe skorupy świetnie nadają się do wędzenia, bo dają gęsty, aromatyczny dym. Marnotrawstwo jest niedopuszczalne.

Czytaj dalej

Advertisements

Maj 27, 2014 - Posted by | Filipiny, info i porady, o jedzeniu i piciu | , ,

Brak komentarzy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: