Adobo z kurczakiem (chicken adobo lub adobong manok)
Adobo to chyba najpopularniejszy rodzaj dania na Filipinach, spadek po inwazji Hiszpanów na ten kraj w XVI wieku i późniejszej okupacji trwającej prawie 400 lat.
Termin ‘adobo’ w Hiszpanii i na Filipinach oznacza jednak nieco odmienne rzeczy. Filipińskie adobo to gotowe danie przygotowane z wykorzystaniem kawałków mięsa, ryby lub owoców morza w charakterystycznej mieszaninie sosu sojowego, octu i przypraw, najczęściej czosnku, liści laurowych i pieprzu. Na Półwyspie Iberyjskim adobo pochodzi w prostej linii od słowa ‘adobar’, oznaczajacego ‘marynować ‘ i odnosi sie do innej mieszkanki suszonych lub świeżych przypraw (głównie czosnek, oregano, pieprz i tamarynd) w emulsji z oliwy z oliwek, a nie gotowego dania opartego o tę marynatę.
Na Filipinach najpopularniejszy jest adobong manok z kawałkami kurczaka i adobong baboy z kawałkami wieprzowiny, rybne i z owoców morza spotyka się rzadziej. Sama marynata, poza specyficznym smakiem, swoją popularność zawdzięcza również właściwościom konserwującym, tak cenionym w gorącym klimacie.
Poniżej prezentuję najbardziej klasyczny przepis na kurczaka adobo, króla filipińskiej kuchni ulicznej.
Czytaj dalej
Brak komentarzy.
Dodaj komentarz