Monikucha online

Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym

wersja do druku

Składniki: (4 porcje)

  • 450g piersi z kurczaka
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki drobno pokrojonej dymki do przybrania

Składniki sosu:

  • 65ml wywaru z kurczaka
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ½ łyżki wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
  • 2 suszone papryczki chili, przekrojone na pół
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej pomieszanej 1 łyżeczką wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę około 2,5 cm. Mięso mieszamy z białkiem, solą, olejem sezamowym i skrobią kukurydzianą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Rozgrzewamy olej do smażenia w woku, aż osiągnie bardzo wysoką temperaturę i zacznie się lekko dymić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki kurczaka, ciągle mieszając, aby mięso się nie skleiło. Uważajmy, aby nie popryskać się gorącym olejem. Po 2 minutach, kiedy kawałki kurczaka nabiorą białego koloru, wyławiamy mięso i odcedzamy na papierowym ręczniku. Woka wycieramy papierowym ręcznikiem.

Ponownie rozgrzewamy woka. Dodajemy wywar, sok z cytryny, cukier, sos sojowy, wino ryżowe Shaoxing lub wytrawną sherry, czosnek i  chili i zagotowujemy. Dodajemy skrobię kukurydzianą i gotujemy przez 1 minutę. Dodajemy usmażone kawałki kurczaka i smażymy je tak długo, aż całkowicie pokryją się sosem. Dodajemy olej sezamowy i ponownie mieszamy. Przed podaniem posypujemy dymką. To danie idealnie smakuje z ryżem i brokułami z sezamem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

    

Advertisements

Kwiecień 19, 2012 - Posted by | kuchnia chińska, kurczak, o jedzeniu i piciu | , ,

5 komentarzy »

  1. ależ apetycznie wygląda to danie

    Komentarz - autor: Iza | Kwiecień 19, 2012 | Odpowiedz

  2. cudnie danie i pewnie tak samo smakuje.

    Komentarz - autor: bernadeta | Kwiecień 19, 2012 | Odpowiedz

  3. Wygląda wyjątkowo smacznie,jednak ja dałabym jeszcze może coś do zaostrzenia smaku….Swoją drogą,dobre okazje teraz w Lidlu,znów tydzien azjatycki i wspaniałe sosy za dobre pieniądze.Zdecydowanie jeden z najlepszym tygodni w Lidlu.Polecam tym którzy jeszcze nie znają.

    Komentarz - autor: magdaprzed | Kwiecień 21, 2012 | Odpowiedz

  4. Można dodać odrazu, ale rownie można dodać dopiero na talerzu.

    Jak mogę, tak propaguję kuchnię Monikuchy – jako szybką, pachnącą, bez udziwień jakichs nadzwyczajnych, ale całkowicie autentyczną.
    Wszystkie przepisy Monikuchy są prawdziwym gotowaniem, ja też je spożytkowałam natychmiast, a nie rozmyślajac o przyrządzeniu kiedyś tam.
    Oczywiście namawiam Was na w/w kurczaka i obiecuję niebo w gębie.

    Ale zajrzyjcie na tadżiny monikuchowe i inne specjały marokańskie – toć to trzy nieba w gębie!!!!!!!!!

    Komentarz - autor: iszka | Kwiecień 27, 2012 | Odpowiedz

    • iszka…jak to sie mowi „you make my day” 🙂

      Komentarz - autor: Monikucha | Kwiecień 27, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: