Monikucha online

Wołowina w sosie ostrygowym

  wersja do druku

Wołowina w sosie ostrygowym

Składniki: (4 porcje)

  • 450g polędwicy wołowej lub sirlion steka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 ½ łyżki drobno pokrojonej dymki do przybrania

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w paski o długości 5 cm i przekładamy do miski. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe lub sherry i skrobię kukurydzianą. Marynujemy przez 30 minut.

Rozgrzewamy wok, dodajemy olej i rozgrzewamy, aż zacznie się dymić. Dodajemy wołowinę i smażymy przez 5 minut. Mięso powinno być lekko brązowe na zewnątrz, a w środku cały czas surowe. Usmażone mięso odkładamy na bok, a wok wycieramy ręcznikiem papierowym.

Ponownie rozgrzewamy wok. Dodajemy sos ostrygowy i zmniejszamy ogień. Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Przekładamy do salaterek i posypujemy dymką.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

  

Reklamy

Marzec 9, 2012 - Posted by | kuchnia chińska, o jedzeniu i piciu, orientalne, wołowinka | , ,

3 komentarze »

  1. Pięknie wygląda i na pewno super smakuje 🙂 pozdrawiam 🙂

    Komentarz - autor: Paszczak | Marzec 27, 2012 | Odpowiedz

  2. Wołowina w sosie ostrygowym mnie intryguje, czy mógłbym przerobić trochę przepis i umieścić go na mojej stronie? Oczywiście za podaniem źródła 🙂
    Pozdrawiam

    Komentarz - autor: Przepis | Październik 18, 2013 | Odpowiedz

  3. Przepis, oczywiscie:)

    Komentarz - autor: Monikucha | Październik 18, 2013 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: