Monikucha online

Ceviche z kokosowym dressingiem

Ceviche, mój ulubiony peruwiański przysmak. Postanowiłam trochę poeksperymentować i rybę podałam z kokosowym dressingiem. Rezultat zaskoczył nawet mnie, bo trochę się bałam kokosowego smaku, a niesłusznie. Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego ceviche, gorąco polecam.

wersja do druku

Ceviche z kokosowym dressingiem

Składniki:

  • 500g mięsistej, białek ryby, najlepiej dorsza lub tilapię, bez ości i skóry
  • Sok z 3 limonek
  • Sok z 1 cytryny
  • 100ml kremu kokosowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka drobno pokrojonej kolendry
  • 2 szczypiory od dymki, drobno pokrojone

Przygotowanie:

Rybę kroimy na 2cm kawałki.

W szklanej lub porcelanowej misce mieszamy sok z limonek z chili i rybą, przykrywamy i odkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

W drugiej misce mieszamy ze sobą krem kokosowy, imbir, kurkumę, nasiona kolendry i cukier. Odcedzamy rybę i łączymy ja z kokosowym dressingiem. Posypujemy dymką

Ceviche można zaserwować na wiele sposób. Ja podałam rybę przełożoną ciastem filo z dodatkiem pesto z kolendry i owocem mango pokrojonym w kostkę.

Ten sam zestaw zaserwowałam również jako snack na łyżeczkach chińskich.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  

Luty 29, 2012 - Posted by | ceviche, kuchnia tajska, o jedzeniu i piciu, ryby, wegetariańskie, zakąski | ,

4 komentarzy »

  1. Bardzo pyszne, egzotyczne smaki, pozdrawiam🙂

    Komentarz - autor: Samantha | Luty 29, 2012 | Odpowiedz

  2. Ja dodałam jeszcze trzy piments oiseau których nie ma w składnikach – bo chyba peruwiańsie ceviche jest dosyć pikantne – i coś mi się wydaje, że na zdjęciu też są obecne?
    Kokosowy dressing bardzo dobrze się spisał.
    Jednym słowem moja „recenzja” jak zwykle entuzjastyczna.
    iszka

    Komentarz - autor: iszka | Maj 2, 2012 | Odpowiedz

  3. Droga autorka! Ryba nie ma nic wspólnego z wegetariańskim posiłkiem.
    Mięso to mięso, to niezbyt trudne.😉

    Komentarz - autor: makatka | Marzec 26, 2013 | Odpowiedz

  4. Autorko! W każdym razie uczulam na to😉

    Komentarz - autor: makatka | Marzec 26, 2013 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: