Monikucha online

Tabbouleh

Tabbouleh to popularna sałatka arabska z kaszy bulgur, pomidorów, pietruszki i mięty. Przepisów na sałatkę jest bardzo dużo i często różnią się one między sobą znacznie. Wybierając któryś, pamiętaj, że głównym składnikiem sałatki jest pietruszka i to ona nadaje kolor i smak potrawie. Tabbouleh doskonale smakuje razem z humusem i falaflami w chlebku pita i tak też często jest podawana. Jest to moim zdaniem zestaw doskonały.

wersja do druku

Tabbouleh

Składniki:

  • 90g kaszy bulgur
  • 4 średniej wielkości pomidory, bez miąższu, pokrojone w kostkę
  • 2 szalotki ok. 60g, bardzo drobno pokrojone
  • 4 duże pęczki pietruszki ok. 160g, drobno pokrojonej
  • 2 pęczki mięty ok. 30g, drobno pokrojonej
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę dobrze przepłukaj pod bieżącą wodą.

W misce wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na godzinę. Gotowe!  Tabbouleh podajemy w pokojowej temperaturze.

ZOBACZ  RÓWNIEŻ

 

Luty 23, 2012 - Posted by | kuchnia marokańska, o jedzeniu i piciu, sałatki | , ,

5 komentarzy »

  1. od dawna mam chęć sama zrobić tę salatke bo bardzo ja lubię…..zachęciłaś mnie zdjęciami sliczne są. Jak będą „nasze” pomidory to zaraz zrobię

    Komentarz - autor: Iza | Luty 23, 2012 | Odpowiedz

  2. Uwielbiam tabbouleh, Twoje wygląda tak świeżo! Zdziwiła mnie tylko ta gałka, jeszcze nigdy takiego dodatku nie widziałam.

    Komentarz - autor: malgoshka | Luty 23, 2012 | Odpowiedz

  3. Piękny, soczyście zielony tabbouleh – o to chodzi!

    Komentarz - autor: mopswkuchni | Luty 24, 2012 | Odpowiedz

  4. Sprobujcie za Libanczykami dodac malutka garstke suszonych rodzynek (oczywiscie wczesniej
    wymoczonych).
    Czy tak, czy tak – pycha!
    iszka

    Komentarz - autor: iszka | Luty 25, 2012 | Odpowiedz

  5. Wygląda tak radośnie, wiosennie. I te smaki, mniam.

    Komentarz - autor: Usagi | Luty 26, 2012 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: