Monikucha online

Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym

Nadziewane grzybami i serem pleśniowym zapiekane pieczarki, zawinięte w wędzony boczek i posypane żółtym serem.

Nadzienie z pieczarek możesz zastąpić np. boczniakami czy kurkami. Zamiast boczku możesz użyć np. prosciutto.

wersja do druku

Pieczarki nadziewane grzybami i serem pleśniowym

Składniki:

  • 6 dużych, płaskich pieczarek
  • Ok. 200g pieczarek
  • 50g masła
  • ½ pęczka świeżego tymianku, bardzo drobno pokrojonego
  • 50ml wytrawnego vermutu
  • 20g włoskich orzechów, drobno pokrojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 100g miękkiego sera pleśniowego
  • 12 plastrów wędzonego boczku
  • żółty ser do posypania

Przygotowanie:

Za pomocą procesora rozdrobnij 200g grzybów. Rozgrzej masło ma patelni i podsmaż grzyby. Dodaj czosnek, orzechy i wermut. Smaż tak długo, aż cała woda wyparuje i grzyby będą jednolitą, gęstą masą. Dodaj tymianek i wszystko dobrze pomieszaj.

Nagrzej piekarnik do 180°C.

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

6 dużych pieczarek umyj, osusz ręcznikiem papierowym i obierz ze skórki.

Każdą pieczarkę połóż na dwóch plasterkach boczku.

Wypełnij każdą pieczarkę łyżką masy grzybowej. Na to rozsmaruj łyżkę sera pleśniowego i ponownie dodaj łyżkę masy grzybowej. Zawiń pieczarkę w boczek i posyp żółtym serem.

Zapiekaj w piekarniku przez 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Podaj na liściach sałaty z pieczywem. Jak lubisz ostre jedzenie, to dodaj ostry sos np. Harissę.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

                  

Reklamy

Luty 19, 2012 - Posted by | grzyby, o jedzeniu i piciu, zakąski | ,

3 komentarze »

  1. O jakie to musi być dobre!

    Komentarz - autor: Ania | Luty 20, 2012 | Odpowiedz

  2. Do takich pieczarek zabieram się od dawna ale jakoś bez rezultatu…Twoje wyglądaja przepysznie!

    Komentarz - autor: jukejka | Luty 24, 2012 | Odpowiedz

  3. Wygląda super, muszą być naprawdę smaczne!

    Komentarz - autor: magdzialenka00 | Czerwiec 17, 2013 | Odpowiedz


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: